Un virus comun, care provoaca raceala si infectii oculare, poate duce si la obezitate, afirma un studiu realizat de un cercetator roman, prezentat la intalnirea American Chemical Society desfasurata la Boston, a anuntat Reuters.

Potrivit studiului coordonat de Magdalena Pasarica, cercetator la Pennington Biomedical Research Center din cadrul Louisiana State University System in Baton Rouge, un virus comun determina celulele adulte din corpul uman sa se transforme in celule adipoase.

Cercetatorul a declarat in exclusivitate pentru HotNews.ro ca "obiectivul nostru pe termen lung este sa dovedim cu certitudine ca Ad-36 cauzeaza obezitatea la oameni, pentru ca apoi sa cream un vaccin care sa previna obezitatea de origine virala".

Cercetarile s-au bazat pe studii anterioare ale adenovirusului-36 (Ad-36) si ar putea sta la baza unui vaccin impotriva obezitatii.

"Nu vorbim de prevenirea tuturor tipurilor de obezitate ci de cea provocata de acest virus, dorim sa avem un vaccin care sa previna aceasta boala", a afirmat Nikhil Dhurandhar, profesor asociat al Universitatii de Stat din Louisiana.

"In prezent sunt cercetator la Pennington Biomedical Research Center si ma ocup in principal de cercetarea diabetului de tip 2 si obezitatii in oameni", a mai spus Magdalena Pasarica.

"Acesta descoperire este foarte semnificativa pentru intreaga lume, unde obezitatea a ajuns sa fie epidemie. Daca reusim sa tratam macar o portiune din obezitate, atunci asta ar fi foarte important", spune cercetatorul roman.

Profesorul Nikhil Dhurandhar a mai indicat ca un studiu anterior a scos la iveala faptul ca persoanele obeze prezinta de trei ori mai multe probabilitati de a fi infectate cu Ad-36 decat persoanele slabe. Doctorul Magdalena Pasarica a obtinut celule stem adulte din tesuturi adipoase prelevate de la persoane care au suferit operatii de liposuctie.

Celulele stem sunt un tip de celule care exista intr-o forma imatura si se pot dezvolta in mai multe tipuri de celule specializate.

Jumatate dintre celulele stem au fost expuse virusului Ad-36. Dupa o saptamana, majoritatea celulelor infectate s-au dezvoltat in celule adipoase, in timp ce celulele neinfectate nu au suferit modificari.

Dhurandhar a mai spus ca Ad-36 este doar unul dintre cei zece agenti patogeni descoperiti pana acum care pot provoca obezitatea si ca este posibil sa mai existe si altii.

Magdalena Pasarica si colegii sai incearca in acest moment sa descopere cauzele pentru care unele dintre persoanele infectate cu Ad-36 sunt predispuse la obezitate si altele nu. Conform declaratiilor cercetatorului roman, nu este exclus ca obezitatea sa fie provocata si de alti virusi.

Magdalena Pasarica a absolvit Facultatea de Medicina in Romania dupa care si-a obtinut doctoratul in Nutritie. Ea a inceput sa lucreze in Centrul de Cercetare Pennington in mai 2006, iar cercetarea legata de virusul obezitatii i-a adus premiul Young Investigator Award la Conferinta internationala de obezitate tinuta la Sydney in 2006.