Liderul PSD, Mircea Geoana, a facut marti un apel catre presedintele Traian Basescu sa contribuie la formarea unei majoritati parlamentare si a unui nou Guvern. El i-a cerut sefului statului sa negocieze cu PSD pentru desemnarea premierului, daca motiunea de cenzura impotriva cabinetului Tariceanu va trece de Parlament.

In opinia sa, responsabilitatea unui Guvern eficient apartine atat partidelor, cat si presedintelui.

"Fac un apel la responsabilitate din partea presedintelui tarii pentru a intra in rolul sau firesc din punct de vedere al Constitutiei. Obligatia unui presedinte al republicii noastre este de a crea conditiile pentru un Guvern cat mai competent si cat mai stabil.

In mod firesc, presedintele ar trebui sa se indrepte catre partidul cu cea mai mare reprezentare parlamentara", a declarat Mircea Geoana, citat de NewsIn.

Liderul PSD a mai spus ca daca partidul cu cel mai mare numar de voturi in Legislativ - adica partidul pe care il reprezinta - "nu reuseste sa formeze o majoritate parlamentara si un Guvern, in mod firesc se poate apela si la o alta runda de negocieri pentru alte majoritati". Presedintele PSD a facut aceste declaratii, marti, la Resita.

Mircea Geoana a catalogat ca "un gest de politicianism ingust" declaratiile PD si PNL care au spus ca nu doresc sa aiba nicio relatie cu PSD, in conditiile in care "toti stiu ca fara voturile PSD in Parlament nu se poate aseza niciun Guvern si nu se poate vota nicio lege importanta pentru tara".

In urma cu aproape o saptamana, Mircea Geoana declarase ca doreste sa fie prim-ministru daca motiunea PSD va trece de Parlament. La doar cateva ore de la declaratia liderului PSD, consilierul prezidential Cristian Preda a anuntat ca Basescu nu-l va desemna pe Geoana drept premier nici daca actualul Guvern va pica.

Potrivit Constitutiei, seful statului poate desemna un candidat pentru functia de premier in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. In acest moment, PSD are 35% din mandatele parlamentare.