Cincisprezece persoane, printre care si Ali Hassan al-Majid, numit si "Ali Chimicul", varul fostului dictator Saddam Hussein, au comparut marti in fata Inaltului Tribunal Penal irakian, fiind acuzati de crime impotriva umanitatii comise in 1991.

Procurorii vor aduce in fata Inaltului Tribunal Penal irakian circa 90 de martori pentru a dovedi culpabilitatea acuzatilor. Acestia vor fi condamnati la moarte, in cazul in care vor fi gasiti vinovati.

Acesta cel de-al treilea proces in care sunt judecati membri ai regimului condus de Saddam Hussein, trei dintre acestia, printre care si Ali Hassan al-Majid, au fost deja condamnati la moarte intr-un alt proces de genocid.

Aproximativ 100.000 de siiti, incurajati de coalitia internationala care evacuase trupele trimise de Saddam Hussein in Kuweit, au fost masacrati in orasele Najaf, Kerbala, Hila si Basra pentru ca au organizat o revolta impotriva fostului dictator irakian.

In acea perioada, irakienii din nordul si sudul tarii au incercat sa profite de infrangerea armatelor lui Saddam Hussein si au lansat o revolta, preluand pentru scurt timp controlul in 14 din cele 18 provincii ale Irakului. Ei au fost insa exterminati de apropiatii dictatorului de la Bagdad.

Al-Majid a fost condamnat la moarte, la sfarsitul lunii iunie, dupa ce a fost gasit vinovat de masacrarea a 182.000 de etnici kurzi, in cadrul operatiunii Anfal, din 1988. El si-a castigat porecla de "Ali Chimicul" dupa ce a decis folosirea de arme chimice impotriva acestora.