Romania a inregistrat in primele cinci luni ale acestui an un deficit comercial de 7,9 miliarde de euro, aflandu-se pe locul cinci in topul tarilor cu cel mai mare deficit din Uniunea Europeana, se arata intr-un raport al biroului European de statistica, Eurostat.

Deficitul comercial al Romaniei a avansat cu 3,3 miliarde euro, de la 4,6 miliarde euro in primele cinci luni ale anului trecut, la 7,9 miliarde euro in aceeasi perioada a acestui an.

In perioada mentionata, valoarea totala a exporturilor Romaniei a fost de 11,6 miliarde de euro, cu 12% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, in vreme ce importurile au insumat 19,6 miliarde de euro, in crestere cu 30% comparative cu perioada similara a anului 2006.

Dintre tarile Uniunii Europene, Marea Britanie are cel mai mare deficit comercial, de 53,9 miliarde de euro, fiind urmata de Spania (-36,9 miliarde de euro), Franta (-16,1 miliarde de euro) si Grecia (-15,8 miliarde de euro).

De cealalta parte, Germania este tara cu cel mai mare excedent bugetar din UE, de 80,6 miliarde de euro, urmata de Olanda (16,2 miliarde de euro) si Irlanda (12,7 miliarde de euro).

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), deficitul comercial al Romaniei a fost in primele cinci luni ale acestui an de 7,62 miliarde de euro, cu 64% mai mult decat in perioada corespunzatoare a anului trecut.