Preturile mondiale la petrol pot urca, in urmatoarele luni, la 90-95 dolari barilul, cred expertii bancii de investitii Goldman Sachs. Prognoza lor a fost publicata de cotidianul german Tagesspiegel. Petrolistii califica previziunea drept foarte reala si anticipeaza o scumpire, proportionala, a benzinei.

„Lumea a intrat intr-un ciclu al preturilor ridicate la petrol si prognoza Goldman Sachs poate fi considerata unul dintre cele mai realiste scenarii”, spune seful departamentului pentru relatii cu investitorii din cadrul companiei Lukoil, Ghennadi Krasovski.

In opinia lui, in conditiile actuale, ar fi absurd sa se spere intr-o revenire la valoarea medie de 16-20 de dolari barilul.

„Fie si cu ignorarea componentei speculative, esentiala in numeroase situatii, preturile la petrol, in viitorul apropiat, vor oscila in coridorul de 50-70 dolari barilul”, crede Krasovski.

Dintre cauzele principale ale mentinerii unui nivel atat de ridicat, expertul a enumerat, inainte de toate, epuizarea zacamintelor usor accesibile, cresterea consumului in tarile in curs de dezvoltare, diminuarea capacitatii de cumparare a monedei americane si escalada rea riscurilor politice din zonele de extractie a „aurului negru”.

Pentru analistul Gazprombank, Artiom Arhipov, acest lucru va insemna, pentru Rusia, „nu doar o crestere a Fondului de stabilizare, dar si o consilidare a increderii investitorilor in economia rusa”, in ansamblul ei. Iar analistul Bancii Moscova, Kirill Tremasov, nu exclude inclusiv o revigorare a pietei financiare si a celei imobiliare. Totusi, avertiza el, pronosticuri in aceste domeniu sunt premature si riscante.