Leul se va deprecia in raport cu moneda unica europeana si va fi cotat la 3,4 unitati pentru un euro peste trei luni, iar trendul descendent va persista si in perioada urmatoare, moneda romaneasca urmand sa coboare la 3,6 unitati peste un an, apreciaza analistii Danske Bank.

Intr-o etapa intermediara, peste sase luni, Danske Bank prognozeaza, intr-un raport asupra pietelor emergente europene, ca leul va fi cotat la 3,5 unitati pentru un euro. In raport cu valuta americana, moneda romaneasca va cobori peste trei luni la 2,5 unitati/dolar.

Ulterior, leul isi va continua declinul urmand sa atinga 2,54 unitati/dolar in luna februarie a anului viitor si 2,77 unitati in august 2008. Analistii Danske Bank s-au raportat la cotatia leului din 17 august, cand moneda romaneasca s-a plasat la 3,27 unitati/euro si, respectiv, 2,44 unitati/dolar.

Leul a atins, in luna iulie, cel mai inalt nivel in raport cu euro din ultimii cinci ani, alimentand speculatiile in randul analistilor privind posibile interventii ascunse ale bancii pentru limitarea aprecierii monedei.

integral in Romania Libera