Romania este campioana Uniunii Europene la ritmul de crestere al constructiilor, viteza cu care creste acest segment fiind cea mai mare din zona UE, de 26,7% (iunie 2007/iunie 2006), arata Oficiul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat.

Potrivit aceleiasi surse, locul al doilea a fost ocupat de Slovenia, cu o crestere anualizata de 16,5%. Cele mai mari scaderi fata de luna precedenta le-au inregistrat, in iunie, Ungaria - minus 8,9 procente, Slovenia - minus 6,7 procente si Belgia - minus 4,6 procente.

Daca in cazul Ungariei, reculul din constructii este efectul crizei prin care trece economia maghiara, in ceea ce priveste Slovenia si Belgia, analistii pun evolutia din constructii pe seama indicatorilor demografici in scadere.

Productia industriei de constructii a crescut la nivelul intregii UE foarte putin, cu numai 0,5% in iunie fata de mai, in timp ce zona euro a inregistrat o crestere de 0,6 procente.

In luna mai, productia industriei de constructii s-a redus cu 0,2 procente, fata de aprilie, in timp ce zona euro a inregistrat o crestere de 0,1 procente.

Comparativ cu luna iunie a anului trecut, productia industriei de constructii s-a majorat cu 2%, iar in Euroland cresterea a fost ceva mai mare, de 2,7 procente. Anualizat, cresterea din mai a fost de 1,4 procente in UE si de 1,6 in zona euro.

de Dan Popa

integral in VBussines Standard