O sesiune linistita. Asa s-ar putea caracteriza ziua de tranzactionare de marti, in care volatilitatea aproape a lipsit. Practic, s-a revenit la ecarturi normale ale cotatiilor, ceea ce nu e rau. Sa vedem insa cat va tine aceasta liniste din piete...

Marti, 21 august indicele Dow Jones a scazut 30,49 puncte, adica 0,23% la 13.090,86 puncte, S&P500 a crescut 0,11% la 1.447,12, in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a crescut 0,95% la 1.910 puncte.

Si Europa s-a inscris pe un trend usor ascendent: DAX30 din Germania a crescut 0,23% la 7.424,75 puncte, indicele pan-european EuroStoxx50 a inchis “pe zero” la 4.175,07, iar FTSE100 de la Londra a crescut 0,12% la 6.086,10 puncte.

Daca sesiunea a fost, prin comparatie cu perioada recenta, aproape lipsita de volatilitate, nu a fost lipsita insa de stiri. Pe langa faptul ca piata s-a linistit complet in ceea ce priveste uraganul Dean si, ca urmare, cotatia futures a petrolului crude a scazut 2,14% la 69,60 dolari pe baril, vestile care au sosit din zona Fed au fost contradictorii.

Astazi a avut loc o intalnire intre Ben Bernanke, guvernatorul Federal Reserve, Henry Paulson, secretarul Trezoreriei Statelor Unite si Christopher Dodd, presedintele comisiei privind activitatea bancara din Senat. Intalnirea s-a desfasurat cu usile inchise si a durat putin, doar 30 de minute.

Evident, singurul care a oferit detalii a fost Christopher Dodd. Acesta a afirmat ca Ben Bernanke este dispus sa ia toate masurile necesare pentru inlaturarea volatilitatii excesive din pietele financiare, cu trimitere directa la cea de credite.

Insa, Dodd a mai declarat ca, la propunerea domniei sale de majorare a limitelor portofoliilor Fannie Mae si Freddie Mac, principalele companii de finantare imobiliara din Statele Unite, raspunsul venit din partea lui Henry Paulson a fost negativ. Aceasta propunere vine pe ideea ca o ridicare a limitarii celor doi giganti ar putea aduce un ajutor important sectorului imobiliar.

Motivatiile refuzului lui Paulson nu au fost date publicitatii, atat Henry Paulson cat si Ben Bernanke refuzand orice declaratie, insa senatorul Dodd a promis ca va face presiuni in sensul adoptarii acestei masuri.

La numai cateva ore apoi, o declaratie a lui Jeffrey Lacker, presedintele Federal Reserve din Richmond, a fost menita parca sa naruie sperantele celor care mizeaza pe o reducere a dobanzii de referinta a dolarului in cel mai scurt timp.

“Agitatia recenta din pietele financiare ar justifica o modificare a dobanzii de referinta doar daca aceasta ar pune in pericol inflatia”, a declarat domnia sa.

Motiv pentru care indicii bursieri au pierdut mult din ceea ce castigasera in timpul sesiunii. Sigur, Lacker nu este membru votant in FOMC (Federal Open Market Committee), dar asta nu inseamna neaparat ca opinia sa nu conteaza.

Pietele mizeaza destul de mult in aceasta perioada pe o reducere a dobanzii de referinta la dolar, cu 0,25% la 5%, cel tarziu la viitoarea sedinta a Federal Reserve, din 18 septembrie si, automat, orice veste care vine impotriva acestei estimari nu are cum sa ajute pietele financiare.

Ramane insa in discutie motivatia unei astfel de decizii, de reducere a dobanzii de referinta. Cum problemele recente din piete nu s-au datorat decat lipsei de lichiditate din sistem, cu precadere cel al creditelor pe termen scurt, reducerea dobanzii de refinantare operata de Fed acum cateva zile, ar putea avea sanse sa rezolve criza.

Cel putin pentru moment, din punctul de vedere al consumatorului, cel asupra caruia are o influenta mult mai mare dobanda de referinta, nu au aparut date care sa ateste o criza si la acest nivel. Tocmai de aceea, ca o parere personala, nu vad acum o reducere a dobanzii de referinta ca fiind imperios necesara.

Insa, faptul ca, dintre principalii indici bursieri, Nasdaq100 a reusit sa creasca aproape 1%, da de gandit. Ar putea insemna ca fondurile de investitii, nu cele din piata sub-prime, ci acelea care nu sunt de tip hegde si care s-au orientat spre alte plasamente, au iesit la cumparaturi.

Ceea ce nu e rau. Sa vedem insa daca se va adeveri aceasta ipoteza...

dezbate pe blogul lui Liviu Moldovan