Daca participarea la o loterie colectiva initiata de televiziunea OTV este unica prin numarul de participanti, ideea nu este deloc noua. Experti straini afirma ca la fiecare cinci mari poturi castigate la o loterie in strainatate, unul este obtinut de catre un bilet jucat de mai multi participanti.

Potrivit specialistilor, loteria multipla are ca avantaj faptul ca reduce costurile pentru fiecare participant si creste spectaculos sansele de castig. In plus, participantii la loterii castiga in mod frecvent.

In 1998, 13 participanti din Ohio au castigat jackpot-ul dupa ce au contribuit cu 10 dolari fiecare, in timp ce, cu un an inainte, 17 jucatori din Jackson au format “un club al loteriei” numit “Friends Forever” si au luat, dupa doar doua saptamani, potul cel mare in valoare de 45.6 milioane de dolari.

Pe de alta parte, jucatorii la o loterie colectiva sunt dezavantajati de faptul ca trebuie sa imparta banii intre ei si, de asemenea, intervin numeroase alte complicatii (procentul care revine fiecaruia etc.).

Site-ul LottoStategies.com ofera sfaturi celor care doresc sa participe la loterii colective, insistand pe realizarea unui acord scris care sa previna disputele ulterioare. Documentul, realizat de un jurist, ar trebui sa precizeze cu claritate scopul loteriei, criteriile de selectie ale participantilor, sumele cu care contribuie fiecare, cum se distribuie castigurile si cat de des trebuie jucat.

Specialistii LottoStategies.com afirma ca suma minima depusa, aplicata pentru Statele Unite, este de aproximativ 10 dolari pe luna, iar numarul ideal de participanti este intre 5 si 15. Motivul? Daca sunt prea putini jucatori, e ca si cum ai juca singur, in timp ce un numar prea mare de participanti e greu de controlat si, mai ales, reduce considerabil sansele de castig individual.

Importanta e, sustin expertii, si selectia participantilor. Recomandarea lor este ca jucatorii sa fie cunoscuti, fie membri ai aceleiasi familii, fie prieteni sau colegi de munca, deoarece sumele de bani jucate si eventualele castiguri pun in discutie ideea de incredere intre participanti.

LottoStrategies.com a alcatuit chiar si un top al regulilor de baza ale unei loterii colective, printre care mentioneaza ca toti jucatorii sa contribuie cu aceeasi suma de bani, fiecare participant sa primeasca aceeasi parte din castig iar ideal ar fi ca numerele sa fie alese de catre unul singur dintre jucatori care sa informeze restul despre varianta jucata.

In plus, trebuie sa existe o persoana desemnata sa colecteze banii de la participanti, iar biletul trebuie cumparat din timp.