Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a demarat procedurile de lichidare voluntara la jumatate din cele 28 de societati pentru care a fost amanata cu sase luni procedura de insolventa, se arata intr-un comunicat al istitutiei. Celelalte societati se afla in faza de privatizare sau restructurare.

Potrivit comunicatului, lichidarea voluntara prevede disponibilizari de personal cu acordarea de plati compensatorii si vanzarea fluxurilor viabile, iar programele de restructurare vizeaza punerea in aplicare a unui set de masuri pentru achitarea datoriilor restante existente si iesirea din starea de insolventa.

Dintre societatile la care a fost demarata procedura de lichidare voluntara, doar in cazul Tractorul Brasov si Menarom Galati au fost vandute active.

La Rulmentul Brasov, lichidarea voluntara a fost suspendata prin sentinta Tribunalului Brasov, iar la Abrom Birlad in data de 10 august a avut loc a treia licitatie pentru vanzarea de active, insa nu s-a depus nici o oferta.

In ceea ce priveste Platforma Nitramonia Fagaras, Adunarile Generale Extraordinare ale Actionarilor Nitrofertilizer, Nitroexplosives, Nitroservice, Nitrotrans si Nitrocontrol au adoptat hotararea de dizolvare si lichidare voluntara a acestor societati comerciale.

Cu aceeasi ocazie au fost aprobate si programele de restructurare totala ale acestor companii, programe ce au fost, in prealabil, aprobate de conducerea AVAS.

Potrivit AVAS, anuntul pentru organizarea licitatiei de desemnare a lichidatorului este in curs de publicare pentru societatile UVCP Turnu Magurele si ICEFS Savinesti, iar Petrotrans Ploiesti urmeaza sa transmita dosarul de lichidare, in cursul acestei saptamani, iar ulterior autoritatea va intocmi caietul de sarcini pentru licitatia de desemnare a lichidatorului.

Ordonanta de urgenta 3/2007 a intrat in vigoare pe 15 februarie si prevedea amanarea procedurilor de insolventa cu sase luni pentru 28 de societati, in vederea restructurarii, lichidarii voluntare sau a privatizarii.

“Din punct de vedere al consecintelor economice, lichidarea voluntara conform OUG 3/2007 este o alternativa preferabila insolventei intrucat se defasoara mult mai rapid si asigura un grad mai mare de recuperare a creantelor, concomitent cu posibilitatea implementarii masurilor de protectie sociala”, se mai arata in comunicatul AVAS.