Jucarii, prosoape si tricouri made in China, care se vand in pietele romanesti de aproape cinci ani, pun in pericol viata cetatenilor, spune presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorului, Costel Stanciu. Produsele, sustine Stanciu, au un continut ridicat de formaldehida, un compus chimic cancerigen care provoaca afectiuni grave ale pielii, ochilor si probleme respiratorii.

Abia dupa ce Noua Zeelanda a descoperit cantitati foarte mari de textile chinezesti care aveau compusul formaldehida si Uniunea Europeana a dat atentionari, au pornit si autoritatile romane cautarile.

„De aproape cinci ani de zile pietele romanesti sunt pline de astfel de produse care au in compozitie formaldehida. Acest compus chimic este folosit ca stabilizator in compozitia vopselurilor pentru ca este cel mai ieftin din aceasta clasa si oamenii trebuie sa fie informati despre cat de periculos este el”, a declarat Costel Stanciu.

Potrivit presedintelui APC, substanta afecteaza sistemul nervos, provoaca boli grave de piele si este recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept un compus chimic cancerigen.

„Cumparatorii pot recunoste usor hainele care au un continut ridicat formaldehida. Textilele care au acest compus au un miros asemanator cu cel de formol. Noi vom demara o campanie de informare, sa ii punem in garda pe sa aiba grija cu cetateni ca hainele foarte ieftine”, afirma seful APC.

„M-am trezit cu pielea rosie”

Dupa a citit despre hainele chinezesti cu formaldehida, descoperite in Noua Zeelanda, o cititoare a povestit, intr-un mail trimis redactiei HotNews, ca in urma cu un an a cumparat un tricou made in China care i-a provocat o iritatie.

„L-am imbracat de doua - trei ori si de fiecare data m-am trezit cu pielea rosie. Am fost la medic si iritatia s-a vindecat in doua saptamani. Atunci nu mi-am pus problema ca as putea avea acea iritatie de la tricou dar acum ma gandesc serios ca el s-ar putea sa fi fost de vina.

L-am imbracat a doua ora si iritatia a reaparut si atunci m-am hotarat sa nu il mai port”, a spus tanara.

Piata Obor e plina de textile chinezesti

Piata Obor, alimentata in principal din Complexul Europa, e plina de textile chinezesti de la chiloti tanga cu pretul „1leu” la hainute de copii si sosete barbatesti.

„Ma trezesc in fiecare dimineata si la 4.00 -5.00 merg in Complexul Europa cu barbatul sa luam marfa. Trebuie sa traim si noi cumva”, declara o vazatoare. „Sunt si chinezesti si turcesti, dar nu am auzit ca ar avea boli. Am auzit de alea la mana a doua ca au ceva substante dar daca sunt noi-noute”. Vanzatoarea e sceptica si nu a auzit in viata ei de formaldehida. „Cred ca faceti misto de mine”.

Elisabeta Gurau, o clienta din piata, spune ca nu a auzit nici ea ca produsele chinezesti ar fi periculoase si ca nu se ingrijoreaza intrucat cumpara foarte rar haine. „Am observat si eu ca textila chinezeasca e de proasta calitate dar ca provoaca boli nu stiam. O sa fiu mai atenta dar ce sa fac, de unde sa stiu daca are sau nu ceva care sa ma imbolnaveasca? „ a spus cumparatoarea.

ANPC astepta sesizari de la consumatorii romani sau de la Europa

Laura Hora de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) ne-a declarat marti ca nu stie daca in Romania circula produse cu un continut ridicat de formaldehida intrucat autoritatea nu a primit nicio sesizare. „Noi aflam de aceste lucruri in doua modalitati, fie primim reclamatii de la cetateni, fie notificare Ratex de la Comisia Europeana” , a declarat Hora.

Miercuri insa, dupa ce presa au aparut pe larg informatii depsre potentialul pericol, ANPC a anuntat ca va verifica produsele chinezesti de pe piata. "S-a stabilit o lista de articole de imbracaminte pentru care exista suspiciunea ca ar contine formaldehida, articole care vor fi prelevate aleatoriu, de pe intreaga piata romaneasca", se spune in comunicatul de presa.

Maria Grapini, presedintele Fepaius (organizatia patronala a industriei textilelor) spune ca a cerut in repetate randuri Autoritatii pentru Protectia Consumatorului sa controleze textilele chinezesti de pe piata.

„Noi le-am spus ca trebuie sa faca controale pe piata. Este o aberatie sa astepte sesizari de la consumatori care cu siguranta nu stiu ce imbraca. Este stiut si demonstrat de statistici despre consumatorii romani care nu-si cunosc bine drepturile si dea ceea statul trebuie sa intervina prin controale”.

Potrivit sefului Fepaius, textilele chinezesti ocupa o pondere mai mare de jumatate din piata.

Europa se teme de produsele chinezesti

Uniunea Europeana a atentionat recent asupra produselor chinezesti care pun in pericol sanatatea cetatenilor. China a replicat insa ca aceasta ar fi o masura de protectionism comercial pe care incearca Europa sa o aplice.

"Amenintarile la adresa produselor chinezesti si stigmatizarea acestora sunt o noua forma de protectionism comercial", a afirmat Li Changjiang, seful Agentiei chineze pentru Siguranta Produselor. "Acuzatia ca actiunile companiilor europene impotriva produselor chineze toxice ar avea cauze politice este falsa.

Nu este o problema de comert, ci una de sanatate ", a declarat comisarul UE pentru Comert, Peter Mandelson.

Citeste si: Se intampla in New York: Contaminare cu plumb din jucarii