Patriarhia Romana a reactionat ieri vehement fata de publicarea in editia de marti a ziarului Cotidianul a fisei de cadre a Patriarhului Teoctist. Intr-un comunicat de presa, purtatorul de cuvint al institutiei, parintele Constantin Stoica, acuza Cotidianul ca incearca sa discrediteze Biserica Ortodoxa Romana.

„Patriarhia Romana considera demersul jurnalistic al ziarului Cotidianul lipsit de bun-simt, o impietate fata de o personalitate a Bisericii Ortodoxe Romane, care a trecut de curind la Domnul, precum si o incercare deplasata de discreditare a Bisericii“, se arata in comunicatul BOR.

Patriarhia a respins acuzatiile de legionarism si homosexualitate mentionate in fisa de cadre prezentata ieri in Cotidianul, intocmita in 1988 de Departamentul Culte, condus pe atunci de Ion Cumpanasu.

Potrivit Patriarhiei, istoricii care au cercetat documentele vremii sustin ca puterea comunista „incerca compromiterea patriarhului Justinian prin acuzatia ca se inconjoara de colaboratori cu «probleme» si ca promoveaza «elementele cele mai reactionare din rindul clerului».

Toti colaboratorii Patriarhului Iustinian erau considerati elemente reactionare, cu precadere legionari“, precizeaza Stoica, facind referire la Teoctist.

Mitropolia Olteniei a catalogat si ea dezvalurile din Cotidianul drept „denigratoare“.

La rindul sau, PS Visarion Rasinareanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a declarat miercuri corespondentului NewsIn ca publicarea dosarului de cadre al PF Teoctist este un gest deranjant si este un act premeditat, in conditiile in care se apropie alegerile pentru conducerea Bisericii Ortodoxe.

„Patriarhul a fost un paratrasnet al Bisericii, a fost o pavaza a Bisericii“, a precizat episcopul vicar.

Cotidianul, citat de AFP

Informatiile privind fisa de cadre a Patriarhului Teoctist au fost preluate ieri si de AFP. “Fostul Patriarh Teoctist, care a murit la sfirsitul lunii iulie, a fost membru al Garzii de Fier, miscare antisemita din anii ‘30, potrivit unor documente publicate miercuri de ziarul Cotidianul, care confirma acuzatiile lansate deja la adresa acestuia”, relateaza AFP.

Dosarul, obtinut in baza unei simple cereri

Purtatorul de cuvint al Patriarhiei, Constantin Stoica, l-a acuzat pe seful Arhivelor Nationale, istoricul Dorin Dobrincu, ca ne-a facilitat obtinerea dosarului pentru ca este de alta religie decit cea ortodoxa. Dobrincu nu a dorit ieri sa comenteze aceste declaratii. Precizam ca dosarul a fost obtinut in baza unei simple cereri, formulate la initiativa ziarului Cotidianul.

Patriarhia a negat ieri ca Prea Fericitul Teoctist ar fi putut avea dosar de cadre, intrucit nu a fost membru al PCR.

Politologul Vladimir Tismaneanu ne-a declarat insa marti ca „fiecare institutie de stat avea dosare de cadre” si a explicat ca probabil dosarul Patriarhului Teoctist se afla in arhiva CC al PCR - sectia Cadre, pentru ca acesta era considerat inalt demnitar si, in plus, era membru al Marii Adunari Nationale, parlamentul comunist.

C.T. Popescu: “Deontologic nu am ce va reprosa!”

“Din punctul de vedere al deontologiei jurnalistului, nu am a va reprosa ceva. Din punct de vedere uman, da” a spus pentru Cotidianul, presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu. “Omul este mort.

Daca Securitatea spunea niste lucruri acolo, de pilda ca Teoctist a fost homosexual in tinerete, noi trebuie sa le publicam? Ce facem, in felul asta, luam Securitatea ca referinta? Mi se pare cel putin hilar, daca nu grotesc, sa iei Securitatea ca referinta. Astfel de dosare nu prezinta nici un fel de garantie ca ce e acolo este si real. Indiferent de intentia voastra, asta reiese.

Inainte de publicare, informatiile de genul asta ar fi trebuit supuse unor istorici, unor specialisti, care sa le confrunte, eventual cu alte date, ca sa vada ce anume s-ar putea verifica de acolo si ce nu”.

Integral in Cotidianul