Economist intelligence unit (EIU), divizie a grupului britanic The Economist, a facut o radiografie amanuntita a situatiei Romaniei, identificand atat evolutii pozitive, cat si puncte vulnerabile. Expertii EIU mentioneaza, printre lucrurile bune, dezvoltarea sectorului financiar, cresterea productivitatii muncii, substantialele restructurari industriale.

Productivitatea muncii a crescut, in ultimii ani, si se estimeaza ca va creste in continuare ca urmare a profundelor restructurari industriale.

Cu ochii pe salarii

"In privinta pietei muncii, Romania are o traditie a unei piete agitate. Uniunile sindicale au de mult timp legaturi stranse cu Partidul Social Democrat, dar Guvernul a reusit sa incheie acorduri anuale cu sindicatele.

In anul 2003, piata muncii s-a schimbat in linie cu cererile patronilor in vederea unei flexibilizari a pietei muncii, insa au mai ramas rigiditati semnificative", se arata in raportul EIU, citat de Rompres.

In acelasi timp, cresterile salariale sunt catalogate ca fiind riscante: "Salariile medii lunare raman scazute, la aproximativ 350 dolari, dar au crescut rapid in anii din urma, astfel ca Romania ar putea incepe sa-si piarda atractivitatea pentru investitori daca salariile isi vor continua cresterea".

Expertii EIU considera ca majorarile salariale pun chiar in pericol stabilitatea macroeconomica si incetinesc dezinflatia. Riscul imediat pentru stabilitatea economica este cresterea rapida a cererii interne. Salariile mari incurajeaza consumul excesiv, balanta de plati se dezechilibreaza iar competitia se deterioreaza.

Economistii EIU au mai identificat si alte vulnerabilitati ale Romaniei: stabilitatea economica si politica fragile, necesitatea reformarii sistemului legislativ si slaba calitate a infrastructurii de transport (care reprezinta un obstacol pentru investitori).

"In pofida progreselor din ultimii ani, Romania inca incearca sa ajunga la o stabilitate macroeconomica, ca urmare a faptului ca inflatia este peste media din tarile de tranzitie, in timp ce deficitul de cont curent este mare si persistent", se precizeaza in raport.

Integral in Romania Libera

de Camelia Popa, Adrian Barbulescu