Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a adoptat masuri de restructurare pentru cele 28 de societati a caror intrare in insolventa a fost amanata, la inceputul acestui an, cu sase luni, pana la jumatatea lunii august.

Dintre acestea, 14 firme efectueaza disponibilizari de personal si vand activele functionale. Pe lista se afla Tractorul Brasov, Rulmentul Brasov si firmele de pe platforma Nitramonia Fagaras - Nitrofertilizer, Nitroexplosives, Nitroservice, Nitrotrans si Nitrocontrol.

Lista este intregita de societatile Abrom Birlad, ICEFS Savinesti, Petrotrans Ploiesti, Terom Iasi, Toptherm Ghimbav, UVCP Turnu Magurele si Menarom Galati. Restructurarea totala a celor 14 firme vizeaza in principal disponibilizari de personal, cu acordarea de plati compensatorii, si vanzarea fluxurilor viabile, prin lichidare voluntara, se arata intr-un comunicat al AVAS.

Institutia mentioneaza ca, din punct de vedere economic, lichidarea voluntara este preferabila insolventei.

In ceea ce priveste celelalte societati pentru care a fost amanata insolventa, acestea fie sunt in proces de privatizare, fie au in derulare programe de restructurare. Astfel, Electroputere Craiova si Santierul Naval Mangalia au ajuns in faza finala a negocierilor cu ofertantii selectati, pentru incheierea contractului de privatizare.

Pentru Foradex Bucuresti, AVAS a aprobat deja finalizarea procedurilor de trecere in proprietate privata. Pentru alte sapte firme, institutia urmareste derularea unor programe de restructurare. Este vorba despre Ciprom Ploiesti, Plafar Bucuresti, Constructii Aeronautice Ghimbav, Uzina Mecanica Orastie si trei filiale Romarm - Carfil Brasov, Fabrica de Arme Cugir si Uzina Mecanica din Cugir.

Integral in Gandul

de E.C.