Peste 30.000 de agenti de marketing, peste un milion de euro investiti in campania de promovare si doua fonduri (unul pentru pilonul III si unul pentru pilonul II) reprezinta capitalul cu care Aviva porneste in piata pensiilor administrate privat, tintind primele locuri pentru fiecare pilon.

O cota de piata de peste 30% pe segmentul pensiilor obligatorii administrate privat si un loc fruntas pe segmentul pensiilor facultative sunt principalele tinte ale companiei britanice inainte de startul pensiilor obligatorii si la putin timp dupa inceperea colectarii pentru cele facultative. "Daca vom castiga batalia pensiilor, vom castiga si razboiul asigurarilor de viata.

Asta nu este valabil doar pentru Aviva, ci si pentru toate companiile din piata", ne-a declarat Shah Rouf, CEO Aviva Romania.

Compania a lansat fondul "Pensia Mea" pe segmentul de piata facultativ (pilonul III), numarul celor inscrisi, in primele trei luni de la inceputul campaniei de colectare, fiind totusi redus.

Managerul Aviva explica faptul ca cele mai multe polite vandute au fost pentru persoanele individuale, o pondere de doar 20% apartinand angajatorilor care au decis sa ofere salariatiilor proprii acest produs. "Cred ca pilonul III este gandit individual, nu pentru companii, deducerea fiscala de 200 de euro fiind prea mica", mai spune Shah.

Numai 10% din populatie are un plan de pensii

Romanii nu au o cultura a asigurarilor, piata fiind foarte mica comparativ cu alte tari. De aceea, Shah considera ca potentialul pietei va putea fi "exploatat" abia cand se va da startul pensiilor private obligatorii, unde sunt asteptati sa contribuie peste trei milioane de participanti. Iar un milion din acestia sunt vizati ca potentiali clienti de catre Aviva.

Numarul mare al companiilor care vizeaza locurile fruntase va duce la o competitie puternica. Astfel, societatile mici, care nu vor reusi sa atraga un numar mare de clienti, vor fi scoase din joc, adauga CEO companiei britanice.

Studiile Aviva arata ca aproape doua treimi din romani cred ca vor fi nevoiti sa lucreze si la pensie pentru a se putea intretine, considerand ca nu vor putea trai doar din pensia de la stat. Numai unul din 10 romani detin, in acest moment, un plan de pensii. Procentul este mult sub nivelul de 25% in Europa Centrala si de Est sau 50% in statele dezvoltate.

"Fata de romani, cehii cheltuiesc pentru asigurari, in medie, de sapte ori mai mult, ungurii de 4,7 ori, iar polonezii de 3,5 ori", spune directorul general al Aviva.

Integral in Adevarul

de Oana Grecea