Peste un miliard de oameni sufera de timiditate, adica 20% din populatia lumii, iar cifrele sunt in crestere. Unii cercetatori sustin ca timiditatea se mosteneste de la parinti, altii insa dau vina pe dezvoltarea tehnologica, care face ca oamenii sa interactioneze mai mult cu computerele decat intre ei. Site-ul ehow.com ne invata cum sa ne invingem timiditatea.

1. Incercati mai intai sa va dati seama de ce sunteti timid.

Nu uitati ca exista un motiv care sta la baza felului in care reactionati in anumite situatii. De exemplu: sunteti speriat de ceea ce ar putea spune cineva despre felul in care aratati.

2. Trebuie sa va purtati ca si cum nu ati fi timid.

Incercati intai in casa sa va comportati ca si cum ati emana incredere: ridicati barbia, scoateti pieptul inainte, mergeti leganat si vorbiti hotarat. Poate ca suna ridicol, dar daca veti face la fel si cand sunteti in public, veti constatat ca da rezultate.

3. Cand interactionati cu alte persoane, incercati sa nu va feriti privirea.

Priviti-l pe interlocutorul dumneavoastra in ochi si zambiti-i. Discutati pe strada cu persoane necunoscute despre vreme sau despre evenimentele de actualitate. Veti capata incredere in propria persoana.

4. Aratati cat de bine puteti.

O modalitate sa cresteti respectul de sine este sa aratati intotdeauna bine. Astfel nu veti avea ocazia sa fiti foarte duri cu propria persoana atunci cand va faceti autocritica.

5. Incercati sa va anihilati teama ca veti fi respins.

Daca va apropiati de cineva, exista posibilitatea sa spuna “nu” sau sa o ia la sanatoasa. Toti am fost respinsi macar o data, dar nimeni nu trebuie sa insiste prea mult asupra acestui lucru.

6. Priviti si invatati.

Urmati exemplul prietenilor care nu sunt timizi. Este un mod foarte bun de a invata cate ceva de la ei.

7. Fiti o persoana pozitiva.

Lasati la o parte frustrarile si incercati sa va distrati. Nu uitati ca adevaratul scop este sa gasiti pe cineva care sa va placa asa cum sunteti.