Toti operatorii de telefonie mobila au comunicat Comisiei Europene tarifele de roaming pe care le ofera consumatorilor, in conformitate cu noul regulament UE privind serviciile de roaming, se arata intr-un comunicat al CE. In ceea ce priveste Telemobil, operatorul retelei Zapp, pozitia CE este ca sistemul de roaming utilizat de companie nu cade sub incidenta reglementarilor comunitare in domeniu.

Potrivit CE, Telemobil nu furnizeaza servicii de roaming in sensul descris de reglementarile UE, intrucat compania utilizeaza o solutie de tip "call-back", furnizata de o firma de telecomunicatii din afara blocului comunitar.

“Telemobil furnizeaza servicii de roamning pe baza unui sistem call back care nu presupune incheierea de acorduri directe de roaming cu nici un operator din tarile membre UE, cum este in cazul roamingului clasic oferit de operatorii GSM”, au declarat in urma cu trei sapatamani reprezentantii Telemobil.

La inceputul lunii august, compania Telemobil a fost nominalizata de Comisia Europeana ca fiind singurul operator de telecomunicatii mobile care nu a dat informatii despre modificarea tarifelor de roaming.

„Constat cu satisfactie ca toti operatorii de telefonie mobila par sa respecte, in prezent, legislatia in vigoare, precum si faptul ca cele cateva oi negre pe care le-am remarcat cu trei saptamani in urma au revenit, intre timp, pe calea cea buna”, a declarat Viviane Reding, Comisarul UE pentru Telecomunicatii.

“Cu toate acestea, desi, acum toate datele sunt disponibile, aceasta nu inseamna ca misiunea noastra s-a incheiat. Impreuna cu autoritatile de reglementare nationale, Comisia va examina acum calitatea, transparenta si beneficiile pentru consumatori ale noilor oferte de roaming.

La toamna, aceasta ne va permite sa evaluam daca, in prezent, exista o concurenta mai mare pe piata serviciilor de roaming si daca consumatorii beneficiaza, intr-adevar, de oferte mai bune”, a mai spus comisarul european.

Potrivit datelor Comisiei Europene, in 23 dintre statele membre ale UE, exista cel putin un operator de telefonie mobila care ofera tarife de roaming inferioare plafoanelor fixate in noul regulament.

In luna octombrie, Comisia, in colaborare cu Grupul entitatilor europene de reglementare, va elabora o analiza mai detaliata si calitativa a tranzitiei spre eurotarif. Rezultatele vor fi importante in vederea evaluarii pe care Comisia trebuie sa o prezinte Parlamentului European si Consiliului de Ministri al UE pana la 30 decembrie 2008.

Noul regulament UE privind serviciile de roaming ii obliga pe operatorii de telefonie mobila sa puna la dispozitia consumatorilor si sa ofere in mod activ un eurotarif pana la 30 iulie. Acesta prevede ca tarifele de roaming nu trebuie sa depaseasca 0,49 euro pentru apelul efectuat si 0,24 euro pentru apelul primit in strainatate, fara TVA.