Vanzarile micilor producatori de bere din Romania au scazut, in primele sase luni ale anului, cu 12%, din cauza importurilor ieftine din Bulgaria, a declarat directorul Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere (PSIPBR), Vifor Versescu, citat de Newsin.

Potrivit directorului PSIPBR, vanzarile producatorilor cu capacitati mai mici de 200.000 de hectolitri pe an au scazut in primele sase luni ale anului cu 12 procente fata de anul trecut, ajungand la 367.000 de hectolitri. In acelasi timp, vanzarile producatorilor multinationali au urcat cu 27%, la 6,51 milioane de hectolitri.

Vifor Versescu a precizat ca printre cauzele care au dus la scaderea vanzarilor se afla importurile de bere bulgareasca, pentru care nu au fost platite accize in perioada martie-iulie 2007.

El a precizat ca cele mai afectate au fost fabricile de bere din sudul tarii, din judetele Mehedinti, Teleorman, Olt, Giurgiu si Calarasi.

"In urma verficarilor efectuate de ANAF (n.r. Agentia Nationala de Administrare Fiscala) a rezultat ca importatorul berii Boliarka nu este autorizat sa functioneze ca operator, deci sa livereze bere din import. Noi cerem ca toata cantitatea de bere sa fie confiscata asa cum spune legea", a mentionat Versescu.

Conform declaratiilor facute de Versescu, piata berii din Romania a crescut cu 15% in primul semestru, adica 9.26 milioane de hectolitri, dar aceasta crestere a fost simtita doar de marii producatori. "Multinationalele au inregistrat o crestere cu 26% pentru ca ei doresc sa acapareze cat mai mult din piata", a mai spus directorul patronatului.

Din datele furnizate de Patronatul Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania reiese ca fabricile mici din industria berii au o cota de piata de sub 5% si fiecare are o capacitate de productie de pana 200.000 de hectolitri pe an. In prezent in Romania, exista 14 fabrici mici de bere.

Pe de alta parte, Asociatia Berarii Romaniei, din care fac parte companiile multinationale producatoare de bere din Romania, a precizat ca piata berii s-a ridicat in primul semestru la 9,26 milioane de hectolitri, iar firmele multinationale au inregistrat in aceeasi perioada un volum al vanzarilor de 6,51 milioane hectolitri.