Primele rezultate ale prelucrarii preliminare a „materialelor geologice” obtinute la inceputul verii de membrii expeditiei Arktika-2007, confirma ca lantul muntos subacvatic Lomonosov din Oceanul Inghetat constituie „o continurare structurala a platformei continentale siberiene”, a anuntat directorul general al Institutului de oceanografie, Viktor Poselov, citat de marea majoritate a ziarelor rusesti.

Potrivit precizarilor sale, studiile de laborator de identificare a structurilor geologice se vor finaliza, in totalitate, in decurs de un an.

In opinia omului de stiinta, informatia adunata „va servi drept baza pentru constructii geologice globale, pentru elaborarea hartii geologice, pentru aprecierea resurselor de hidrocarburi si, fara indoiala, va consolida pozitia politica si economica a Rusiei”.

Oamenii de stiinta rusi considera ca Rusia are mari sanse de a „se extinde” in Oceanul Inghetat dincolo de limita de 200 de mile a zonei economice de pe platoul continental de 1,2 milioane km patrati si potentiale rezerve de resurse energetice estimate la minim 10 miliarde tone combustibil conventional.