Consilierul ambasadei Rusiei in Ucraina, Vladimir Lisenko, a facuta o declaratie socanta: el a spus ca Rusia ar putea demara procedura de reviuire a Marelui tratat din 1997, care consfinteste statutul ucrainean al Peninsulei Crimeea.

Potrivit cotidianului electronic Newsru, care citeaza agentia RIA Novii region, acest lucru s-ar putea intampla daca autoritatile Ucrainei vor continua sa exercite presiuni asupra Rusiei pentru a-si retrage flota din Marea Neagra, cu baza in Crimeea.

„Rusia nu are obligatii fata de Ucraina. Iar faptul ca Rusia a acceptat efectuarea unei inventarieri a patrimoniului Flotei, desi acest lucru nu era prevazut in Marele tratat, constituie o dovada de buna vointa din partea Moscovei, noi mergem in intampinirea Ucrainei. Prin urmare, Rusia nu poate fi invinuita ca se opune acestui proces”, a afirmat Lisenko.

In context, el a subliniat ca, daca Ucraina va ridica problema majorarii chiria pentru portul Sevastopol, baza Flotei din Marea Neagra, Rusia va interpreta acest gest drept „un motiv de reviziuire a tratatului”. In prezent, Rusia plateste anual circa 100 milioane dolari, tratatul in vigoare expirand in anul 2017.

Proteste la Kiev

Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev a trimis o nota de protest Moscovei dupa declaratia lui Lisenko. Potrivit publicatiei electronice korrespondent.net, MAE ucrainean sustine ca declaratiile oficialului rus sunt "o tentativa de a atenta la independenta si la integritatea teritoriala a Ucrainei".