Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a prezentat joi un proiect de lege privind condamnarile politice din perioada comunista. Legea prevede anularea unor condamnari, dreptul la despagubiri si repunerea in drepturi daca prin condamnare s-a dispus decaderea din drepturi, se arata intr-un comunicat de presa al ministerului Justitiei.

Proiectul prevede:

  • "Stergerea de drept a tuturor condamnarilor penale cu caracter politic si a consecintelor acestora. Stergerea condamnarii poate fi facuta si dupa decesul persoanei in cauza de rude pana la gradul IV sau de organizatii nonguvernamentale”.

  • "Repunerea in drepturi a fostilor detinuti politici. In cazurile in care, prin hotararea de condamnare s-a dispus decaderea din drepturi sau degradarea militara, se va dispune repunerea in drepturi”.

  • „Acordarea de despagubiri materiale pentru prejudiciile morale suferite prin condamnare sau prin masuri administrative. Solicitarea despagubirilor poate fi facuta si de catre descendentii victimei, pana la gradul al II-lea, inclusiv”.

    Totodata vor fi acordate despagubiri pentru prejudicii materiale, reprezentand echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotararea de condamnare sau ca efect al masurilor administrative, daca bunurile respective nu i-au fost restituite sau nu a obtinut deja despagubiri.

    Proiectul a fost elaborat cu consultarea prealabila a Asociatiei a Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR) si cu ajutorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR).