Ministerul Agriculturii, printr-un ordin de ministru din 2006 semnat de Gheorghe Flutur (pe atunci vicepresedinte PNL - n.r.), a fost de acord sa dea un teren forestier de 7,7 hectare, situat in orasul Galati, in schimbul unui teren agricol de 9 hectare, aflat la peste 55 de kilometri de oras, in localitatea Namoloasa.

Cel care a beneficiat de aceasta „tranzactie” este fostul director al Romsilva Galati, Valeriu Salcianu, terenul forestier urmand a fi defrisat pentru construirea unui complex comercial.

Scoaterea terenului forestier din proprietatea statului in anul 2006 a fost solicitata pentru ca Valeriu Salcianu sa se asocieze, la inceputul lui 2007, cu doi oameni de afaceri - Cornel Mangalea si Marin Neacsu - pentru realizarea unui complex comercial pe o suprafata de 27 de hectare.

Alaturi de terenul primit de la stat, oamenii de afaceri au reusit sa intre in posesia altor 20 de hectare, care au fost scoase relativ curand din proprietatea statului pentru a fi retrocedate fostilor proprietari, terenurile fiind revendicate.

Paguba de peste 7 milioane de euro

In conformitate cu intelegerea dintre Valeriu Salcianu si Romsilva, autoritatile statului ar urma sa foloseasca si masa lemnoasa taiata de pe terenul forestier.

Astfel, un metru patrat din terenul primit de Valeriu Salcianu de la stat se ridica la cel putin 100 de euro (chiar daca astfel de terenuri se vand si cu 200 de euro metrul patrat), in timp ce un metru patrat de teren agricol - asa cum a primit statul - se ridica la cel mult 5 euro.

Prin urmare, Romsilva a pierdut cel putin 7,7 milioane de euro si un teren ce poate fi evaluat la o cota maxima de 450.000 de euro.

Gheorghe Luca, purtatorul de cuvant al Romsilva Galati, ne-a declarat ca schimbul de teren nu a fost favorizat de faptul ca a fost cerut de fostul sef al institutiei.

„Valeriu Salcianu a dat in schimbul terenului forestier de la marginea orasului un teren agricol in comuna Namoloasa, pe care se vor realiza impaduriri. Legea permite acest lucru, prin urmare nu s-a comis nicio ilegalitate. In plus, chiar reprezentantii Ministerului Agriculturii au semnat schimbul de teren”, ne-a explicat Gheorghe Luca.

La randul sau, Directia Generala de Fond Forestier, Funciar si Cinegetic din cadrul Ministerului Agriculturii ne-a precizat, printr-un comunicat semnat de directorul institutiei Ciprian Pahontu, ca schimbul de terenuri, denumit in lege „scoatere din fond forestier”

s-a facut legal.

„Aprobarea s-a emis pentru scoaterea definitiva din fondul forestier national, cu compensare echivalenta, a terenului din fondul forestier proprietate publica a statului, administrat de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva prin Directia Silvica Galati, in suprafata totala de 7,7586 hectare, cu defrisarea vegetatiei forestiere pe suprafata de 3,0289 hectare (n.r.

- suprafata exacta ocupata de salcami pe terenul forestier), in scopul construirii obiectivului Complex Gura Siretului, judetul Galati”, ne-a precizat Ciprian Pahontu.

Padurea ce urmeaza sa fie defrisata face parte din asa-numita „perdea verde” situata intre cel mai mare combinat siderurgic din tara, Arcelor Mittal Steel Galati, si zona locuita a orasului.

Un apropiat al PSD

Fostul director al Romsilva Galati ne-a explicat telefonic cum a reusit sa primeasca 7,7 hectare suprafata forestiera in oras, dand la schimb un teren agricol din mediul rural.

„Da, eu sunt Valeriu Salcianu. Da, am realizat acest schimb, insa nu inteleg ce vreti de la mine? Vreti sa stiti de ce am realizat acest schimb? De smecher, de asta am facut schimbul cu padurea, de asta, sa stiti!”, ne-a declarat fostul reprezentant al statului.

Valeriu Salcianu a fost directorul Romsilva imediat dupa Revolutie pana in 1998, moment in care functia sa a disparut prin faptul ca Romsilva Galati a fost desfiintata, fiind puse la punct doar ocoale silvice regionale.

Colaboratorii fostului director ne-au precizat ca Valeriu Salcianu nu ar face parte din niciun partid politic, fiind totusi un apropiat al membrilor PSD. Dupa desfiintarea functiei pe care a ocupat-o pana in 1998, Valeriu Salcianu si-a pastrat relatiile, intermediind din umbra numeroase cereri de restituire a padurilor catre fostii proprietari.

Nu s-a taiat inca niciun copac

Mihai Turcu, directorul Agentiei de Protectia Mediului Galati, ne-a precizat in legatura cu acest caz ca nu s-a inceput defrisarea. „Nu vom da niciun aviz pentru taierea copacilor”, ne-a declarat Mihai Turcu. Cu toate acestea, Gheorghe Luca ne-a declarat: „Daca nu avea avizul celor de la mediu, nu puteam face scoaterea din fondul forestier”.

Cine a inchis ochii

Romsilva Galati, prin vocea purtatorului de cuvant Gheorghe Luca, si-a declinat orice vina pentru scoaterea padurii din administratia statului. „Noi doar am trimis dosarul, cu cererea de scoaterea din fondul forestier la Bucuresti la Ministerul Agriculturii”, ne-a declarat Gheorghe Luca.

Integral in EvZ

de Marian Pavalasc