Pentru prima oara in ultimii ani, Rusia a fost inlocuita de Germania in clasamentul tarilor cu care Romania a inregistrat cele mai mari deficite comerciale, potrivit statisticilor oficiale aferente primelor patru luni din 2007.

Gazul si petrolul importate de la rusi au fost contrabalansate, timid, ce-i drept, de exporturile noastre de componente pentru Dacia Logan si Daewoo, in timp ce intrarea in Uniunea Europeana le-a permis nemtilor sa-si vanda masiv produsele in Romania.

Pe relatia cu Europa, deficitul balantei schimburilor comerciale cu principalele tari partenere ale Romaniei a fost de 5,22 miliarde de euro, cele mai semnificative valori fiind inregistrate cu Germania (1,023 miliarde de euro), Federatia Rusa (819,2 milioane), Ungaria (600,2 milioane) si Austria (484 de milioane de euro), se arata intr-un raport al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

"Am exportat masiv in Federatia Rusa componente pentru Logan si Daewoo, dar si autoturisme. Daca la Craiova vor veni cei de la General Motors, vom exporta si mai multe, deoarece rusii sunt indragostiti de Ford Focus", a declarat Mihai Macsim, presedintele Camerei de Comert Romano-Ruse.

In ceea ce priveste instalarea Germaniei pe pozitia de lider la importuri, profesorul Daniel Daianu spune ca aceasta este cel mai mare exportator din UE. "O data cu intrarea Romaniei in spatiul comunitar, au disparut barierele vamale si nemtii au putut sa ne vanda nestingheriti produse industriale. O regula a intrarii in clubul UE a fost renuntarea la orice bariera.

Astfel, fiecare tara a UE este o piata de desfacere pentru celelalte. Nu este neaparat rau sa fii o piata de desfacere pentru Germania, de pilda, cel mai mare exportator din club, deoarece consumatorul beneficiaza de o oferta mai mare de bunuri si se bucura", a apreciat recent Daianu.

Pe de alta parte, situarea Ungariei pe a treia pozitie se poate explica prin febra cumparaturilor care i-a cuprins pe romanii din vestul tarii.

Integral in Romania Libera

de Camelia Popa, Adrian Barbulescu