Presedintele Traian Basescu rade mult. Uneori cu rost, alteori fara. Marti seara, cand a fost intrebat daca-i va implini visul lui Mircea Geoana si il va numi premier, seful statului a ras din inima. Nu numai de naivitatea liderului pesedist, ci si pentru ca, de multa vreme, se afla intr-o situatie win-win. Traian Basescu are de castigat si daca motiunea de cenzura trece si daca nu. Sa vedem de ce:

Varianta 1 - Motiunea de cenzura este depusa si aprobata de Parlament. Primul efect, Calin Popescu Tariceanu pleaca de la Palatul Victoria. Cu papionul si aerele lui de european cu pedigree, liderul PNL i-a stat lui Basescu trei ani ca osu-n gat. Oricat s-a zbatut sa-l scoata, n-a putut. Asa, cosmarul Tariceanu se termina si Traian Basescu poate sa-si puna omul la sefia Guvernului. Constitutia ii da dreptul la doua incercari: Theodor Stolojan sau Vasile Blaga.

Parlamentul e prins la inghesuiala. Daca nu accepta nici una dintre cele doua propuneri, Legislativul se dizolva si au loc anticipatele pe care seful statului le viseaza din prima zi de mandat. Chiar daca n-a izbutit sa le faca atunci cand a vrut, nici acum n-ar fi tarziu, mai ales ca scorul PD in sondaje este mai mare ca niciodata.

Ca bonus, Basescu are prilejul nesperat sa-si ia revansa in fata parlamentarilor care l-au suspendat. Pana acum, vorbele dure ale presedintelui la adresa infractorilor care fac legi erau primite cu zambete de superioritate: „Si, ce poti sa ne faci?!”. De data asta, presedintele poate sa se razbune: „Imi acceptati premierul sau ne intoarcem la popor!”.

Varianta 2: Motiunea de cenzura nu este depusa sau nu trece. Tariceanu ramane premier, dar un cap tot cade: cel al lui Mircea Geoana.

Nedepunerea motiunii ar arata neseriozitatea intregului partid, iar lipsa de sustinere in Parlament ar dovedi fie ca pesedistii insusi n-au votat-o, semn ca Geoana nu poate sa-si controleze nici macar propriii oameni, fie ca n-a fost capabil sa convinga celelalte partide, semn ca nu are abilitate politica.

In toate cazurile, esecul va fi pus in carca presedintelui pesedist, care va fi maturat de la conducere. Cu atat mai bine pentru Traian Basescu! Un PSD fara Geoana va intra in lupta pentru putere si nu va mai ameninta Cotroceniul nici cat a facut-o pana acum.

Dincolo de castigurile politice in urma motiunii de cenzura, Traian Basescu a mai primit un cadou de la Mircea Geoana. Liderul pesedist i-a redat statutul de presedinte-jucator. Dupa referendumul din 19 mai, cand s-a batut cu Parlamentul si cu cea mai mare parte a clasei politice, initiativele politice ale sefului statului au fost palide.

A amenintat cu referendumul pentru votul uninominal, daca legea nu trece cat mai repede prin Legislativ. Pe parlamentari i-a cam durut in cot, pentru ca stiu si ei, ca si presedintele, ca referendumul are slabe sanse de validare, din cauza previzibilei prezente slabe de la vot. Basescu si-a facut de lucru prin maghiarime, dar din nou fara vreun rezultat notabil.

Motiunea de cenzura ii da acum sansa sa-si reinnoiasca brevetul de comandant politic si sa transmita iar ca, indiferent de ce zice Constitutia, lucrurile se fac si se desfac la Cotroceni.