Japonia va incepe cercetarile pentru dezvoltarea unei noi tehnologii care va permite realizarea unei noi retele mondiale de calculatoare al carei scop va fi sa inlocuiasca Internetul asa cum este el astazi. Anuntul a fost facut de insusi ministrul japonez pentru afaceri externe si comunicatii, Yoshihide Suga.

El a spus ca s-au alocat deja 7,8 miliarde de yeni (aproximativ 50 de milioane de euro) pentru acest proiect a carui derulare va incepe la sfarsitul toamnei. Ministerul va trebui sa se ocupe in luna

septembrie de un organism care se va ocupa de noul proiect, organizatia creata urmand a cuprinde mai multe firme private. Acestea urmeaza a colabora cu mai multe sectii guvernamentale pentru dezvoltarea si promovarea noii tehnologii. "Ne dorim o tehnologie care sa fie mai rapida si mai sigura", a spus Suga in cadrul unei vizite oficiale in Brazilia.

Noua tehnologie ar trebui sa fie disponibila pana in 2020 pe tot teritoriul Japoniei.

Discutiile despre o revitalizare a Internetului nu sunt tocmai noi, existand in momentul de fata doua alte organizatii care cerceteaza ce si cum ar trebui schimbat la actuala retea globala.

Desii americanii au dominat piata de cercetare in domeniu, prin crearea proiectului Internet2 - un consortiu care uneste 180 de universitati, coordonate si finantate de Fundatia Nationala pentru stiinta si de Guvernul Federal al Statelor Unite, europenii le-au luat-o inainte, testand pentru prima data (in 2001) o retea paneuropeana prototip, care unea la acea data 3.000 de universitati.

Dupa testarea cu succes a acestui nou sistem, in 2004, proiectul a trecut la a doua etapa - Geant2, urmand ca la sfarsitul anului 2008 sa faca publice noile rezultate ale cercetarilor sale si eventual sa se realizeze noi teste pe o retea imbunatatita.

Integral in Romania Libera

de Cristian Curus