Juristii din Primaria Capitalei au lasat aplicarea legilor de restituire a proprietatilor la cheremul recuperatorilor de imobile nationalizate. Pe baza informatiilor obtinute de la angajatii municipalitatii, case de avocatura specializate in recuperarea proprietatilor ii cauta pe mostenitori.

Pe motiv ca fara ajutorul lor niciodata nu vor vedea inapoi proprietatile, avocatii le cumpara drepturile litigioase. Pretul primit este in cel mai fericit caz o treime din valoarea de piata a imobilului, pe motiv ca “dumneavoastra primiti banii, iar noi ne asumam toate riscurile, inclusiv pe cel de a nu putea recupera casa de la stat”.

Un exemplu il reprezinta o vila din Primaverii cu o valoare de piata de 2 milioane de euro si pentru care proprietarul a primit doar 600.000 de euro. Afacerea recuperatorilor de case nationalizate este atat de profitabila incat avocatii ii contacteaza chiar si pe cei care locuiesc in strainatate, indiferent daca au depus sau nu notificari.

Numai in lunile ianuarie si februarie 2006, din aproximativ 230 de notificari solutionate, juristii din Primaria Capitalei au trimis 200 de proprietari sa obtina masuri compensatorii si au restituit in natura doar 35 de imobile.

Printre acestea se afla doua fericite octogenare cu terenuri in Primaverii si mai multi mostenitori raspanditi in Venezuela, Elvetia, SUA sau Franta carora li s-au retrocedat trei imobile in zone rezidentiale ale Bucurestiului.

Astfel, o doamna de 72 de ani din Franta, impreuna cu o alta doamna cu domiciliul in SUA au primit in natura, potrivit dispozitiei nr. 5261 semnate de primarul Adriean Videanu, “imobilul situat pe Calea Mosilor nr.136, sector 2, compus din constructie tip B ( P, P+1, P+2), garaje si alte anexe si teren in suprafata de 1084 metri patrati. In aceeasi zi, dispozitia nr.

5255 a improprietarit o doamna de 79 de ani stabilita in Elvetia si un domn de 85 de ani cu domiciliul in Venezuela cu “imobilul situat in Calea Serban Voda nr. 237, format din constructie Corp A(S+P) cu suprafata construita la sol de 197 metri patrati... si terenul in suprafata de 1660 metri patrati”.

O alta constructie formata din doua subsoluri, parter, doua etaje si doua garaje situata pe strada Simon Bolivar nr. 6 a fost restituita la doi cetateni germani.

Dar cea mai evidenta improprietarire prin intermediul unui recuperator de imobile nationalizate o reprezinta chiar dispozitia Primariei Municipiului Bucuresti nr. 5314 din 27.02.2006.

Potrivit acesteia, “avand in vedere contractul de vanzare-cumparare (cesiune) de drepturi succesorale autentificat sub numarul 282/ 31.01.2006 de Biroul Notarilor Publici «Etica», prin care doamna Genevieve Dominique Karakashian cesioneaza domnului George Gaita drepturile succesorale pe care le detine asupra imobilului situat in Bucuresti, Piata Charles de Gaulle nr.

3” se restituie in proprietatea domnului George Gaita imobilul compus din constructie si teren in suprafata de 338 metri patrati”. De remarcat ca restituirea imobilului s-a facut in trei saptamani de la data cand mostenitoarea si-a cesionat drepturile succesorale.

Integral in Gandul