In dizertatia sa cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii "George Bacovia", guvernatorul Mugur Isarescu a facut radiografia procesului de intermediere financiara in Romania in perioada 1990-2007.

Printre concluziile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei enumeram: "Contrar realitatii europene, 79 la suta din creditul acordat populatiei este pentru consum. Creditul ipotecar are inca un rol limitat. Companiile se finanteaza preponderent bancar pentru nevoile de trezorerie.

In mai 2007, 67,5 la suta din creditele companiilor erau acordate IMM, corporatiile accesand mai usor si alte forme de finantare". In acelasi timp a subliniat faptul ca si in prezent piata de capital joaca un rol relativ minor in finantarea firmelor. Mai mult, institutiile financiare asigura sub 10 la suta din necesarul de finantare al firmelor.

In proportie covarsitoare, companiile, incluzand aici si sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, isi finanteaza activitatea cu fonduri proprii sau prin imprumuturi de la actionari. Acest lucru reiese si din datele oferite ieri de catre guvernatorul BNR, care subliniaza ca 86 la suta din intreprinderile mici si mijlocii nu au apelat la un serviciu de finantare bancara.

Intreprinzatorii care totusi au trecut pragul unei banci au optat, in majoritate, pentru credite pe termen scurt contractate in moneda nationala.

In majoritatea cazurilor, valoarea acestor credite, potrivit estimarilor Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, se situeaza pe palierul 10.000-50.000 echivalent euro, banii fiind folositi preponderent pentru finantarea nevoilor de trezorerie.

30 la suta din credite sunt folosite pentru achizitia de utilaje si echipamente, iar 8 la suta din total pentru bunuri imobiliare.

Cine de cine fuge?

Desi datele Bancii Nationale a Romaniei indica o crestere cu 35 la suta in 2006 a activitatii de creditare a IMM, totusi nivelul actual de intermediere este extrem de scazut. Aceasta in conditiile in care societatile bancare, in ultima perioada, si-au diversificat paleta de servicii financiare. Si totusi se pune intrebarea de ce reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii ocolesc bancile.

Raspunsul poate fi gasit in recenta ancheta privind finantarea IMM, ancheta realizata in randul intreprinzatorilor de catre CNIPMMR. Potrivit anchetei, cei mai multi intreprinzatori indica drept principala cauza pentru neapelarea la credite faptul ca procesul de obtinere a unui credit este dificil.

Integral in Curierul National