Bucurestenii ar putea fi „evacuati“ din oras in timpul summitului NATO. Daca se va considera ca traficul auto ar putea deveni un cosmar si se vor institui masuri dure de securitate, nu ar fi exclus, conform unor surse guvernamentale, ca Executivul sa decreteze minimum trei zile libere.

Astfel, bucurestenii ar urma sa fie invitati chiar sa se retraga pentru scurte vacante in afara Capitalei. Si anul trecut, la Sommet-ul Francofoniei, angajatii la stat au avut trei zile libere.

Masuri drastice de securitate vor fi instituite in cazul in care ar exista semnale ca se pregateste un atentat la adresa unuia dintre cei 49 de sefi de stat si de guvern care vor fi prezenti, printre care presedintele SUA, George W. Bush.

In cel mai rau caz, ar putea fi inchise total circulatiei auto si pietonilor arterele rutiere care reprezinta traseele delegatiilor, ca si zonele in care acestea sint cazate si vecinatatea Casei Poporului, unde se desfasoara lucrarile summitului.

In locuintele din vecinatate vor avea acces doar cei cu acte de identitate care atesta ca locuiesc acolo, dar nu si musafirii, chiar daca sint insotiti de locatari, si nici vehiculele de aprovizionare. Dupa caz, perimetrul restrictionat ar putea fi protejat cu scuturi antitanc din beton, cu grilaje de fier sau garduri mobile.

Spatiul aerian va deveni unul de interdictie totala pentru aeronavele care nu au legatura cu summitul sau care nu sint anuntate cu mult timp inainte. Bucurestiul ar putea solicita avioane de patrulare NATO, dar in rest personalul de securitate va fi exclusiv romanesc. Anumite curse aeriene vor fi anulate, unele relocate pe alte aeroporturi, iar cele mai multe, reprogramate.

Vor exista minimum doua aeroporturi de rezerva pentru cele de la Otopeni si de la Baneasa.

O sursa de neliniste sint lucrarile care se desfasoara in Capitala si pe traseul Aeroportului „Henri Coanda“ - Bucuresti, inclusiv pasajul Baneasa. Potrivit reprezentantilor Ministerului de Externe, acestea vor fi oprite automat cu trei luni inainte de summit.

Nota de plata: minimum 22 de milioane de euro

Toti oamenii care vor fi implicati sau angajati in organizarea summitului vor fi verificati, pina la ultimul ospatar, si nu doar de serviciile secrete romanesti. La summit sint asteptati circa 3.000 de delegati si 3.500 de jurnalisti.

Agentia de turism Vacanta, care se ocupa, ca si la Sommet-ul Francofoniei, de cazarea participantilor, a primit oferte pentru 3.200 de camere in hoteluri de 4 si 5 stele, ceea ce depaseste necesarul, de 2.800 de camere. Din motive de securitate, este de dorit ca hotelurile sa fie grupate in aceeasi zona.

Cea mai delicata operatiune va fi cazarea presedintelui SUA, intr-un loc pe care doar citiva specialisti romani il vor cunoaste.

Integral in Cotidianul

de Carmen Gavrila, Cristian Oprea, Oana Popescu