Romanii care vor dori sa se lase de fumat vor primi consultatii si medicamente gratuite din partea Ministerului Sanatatii, in cadrul unui program care urmareste reducerea consumului de tigari in randul populatiei.

"Incercam sa aducem pacientii la medic inainte de a fi prea tarziu", a afirmat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, precizand ca programul se adreseaza atat asiguratuilor, cat si persoanelor care nu sunt incadrate in sistemul de asigurari.

Potrivit lui Nicolaescu, cei care doresc sa renunte la fumat vor beneficia de o consultatie gratuita si de tratament medicamentos pentru o perioada de trei luni.

Fondurile necesare acestui program vor proveni din taxa pe viciu aplicata in prezent produselor de tutun.

Programul Ministerului Sanatatii dedicat celor care doresc sa se lase de fumat va debuta in Bucuresti, dupa care va fi implementat in 10 orase mari. In functie de rezultate, el va putea fi ulterior extins la nivelul intregii tari.

Programul are si o componenta de prevenire, dupa ce date ale Ministerului Sanatatii de la Bucuresti au aratat ca unul din patru baieti sub 16 ani fumeaza, in timp ce o fata din sase este fumatoare.