Directorul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, Ioan Piso, a descoperit la Sarmisegetusa Capitoliul lui Jupiter. Descoperirea este importanta intrucat este primul capitoliu al unui zeu roman pe teritoriul fostei provincii romane Dacia. Ioan Piso este cel mai important specialist in arheologie romana din Transilvania.

“Capitoliul este templul lui Jupiter, zeul suprem al romanilor. Primul Capitoliu a fost dedicat la Roma pe Mons Capitolina - una din cele sapte coline, in ziua de 13 septembrie anul 500 i.C., iar aceasta zi a devenit una din principalele sarbatori romane.

"Astept de 25 de ani acest moment, dar n-am avut fonduri"

Intr-un oras ca Sarmizegetusa, copie fidela a Romei, trebuia sa existe Capitoliu deoarece era primul ca importanta pe teritoriul Daciei. Cea mai importanta data pentru Dacia a devenit 23 mai - Jovis Dies, ziua in care Capitoliul a fost dedicat si in care s-a aniversat oficial aducerea cultului in provincie.

Sunt lucruri pe care le stiam de acum 25 de ani, insa au lipsit fondurile pentru achizitionarea terenului. Acum dispunem de acest teren datorita fostului ministru Ion Caramitru, care a cumparat in perioada ministeriatului sau 16 ha de ruine.

Impreuna cu echipa de cercetatori ai Universitatii Babes Bolyai si ai Muzeului National de Istorie a Transilvaniei din Cluj, formata din Cristian Roman, Felix Marcu si Ovidiu Tentea, am adus la lumina o prima sectiune a Capitoliului. Acesta se afla in Forum Novum, pe o inaltime artificiala denumita - podium -, deoarece zeitatea trebuia sa vada meterezele pe care le apara.

Urmeaza ca in decurs de 4-5 ani sa fie descoperit intregul templu”, a declarat Ioan Piso pentru HotNews.ro.

Prof. dr. Ioan Piso s-a intors de curand la conducerea Muzeul de Istorie a Transilvaniei, dupa ce a castigat in instanta un proces intentat Ministerului Culturii si Cultelor, institutie care l-a indepartat de la conducerea institutiei din cauza ca s-a opus proiectului de la Rosia Montana.

Piso este profesor universitar la Cluj, cu diverse studii efectuate la Sorbona, membru in numeroase organizatii stiintifice internationale. Totodata, cel mai important specialist in istorie si arheologie romana din Transilvania. A publicat volumele An der Nordgrenze des Romischen Reiches. Ausgewahlte Studien (1972-2003), Stuttgart 2005, si Epigraphica II.

Mensa rotunda epigraphiae Dacicae Pannonicaeque impreuna cu Gy. Nemeth, la Casa de editura a Universitatii din Debrecen (Ungaria) - in 2004. De asemena, Ioan Piso a semnat si zeci de alte studii si articole stiintifice importante.