Jurnalul oficial al Vaticanului, Osservatore Romano, a criticat in termeni duri filmul lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", castigator al premiul Palme d'Or in acest an, la Cannes, pe care l-a calificat drept o opera "sordida" care trateaza fetusii "ca pe un obiect aruncat la pubela" si nu ca pe o “fiinta umana”, informeaza AFP.

"Filmul, sordid si redundant, este construit pentru a afisa pe ecran, la capatul a aproape doua ore de monotonie, un fat, sau mai bine spus un copil in varsta de cinci luni, expus pe pardoseala unei sali de baie", scrie Osservatore Romano in editia sa de sambata.

Filmul regizorului roman Cristian Mungiu, care va fi lansat vineri pe marile ecrane din Italia, prezinta intr-o maniera uneori cruda povestea unui avort clandestin in Romania, in perioada comunista.

"De vreme ce recurgerea excesiva la scene de sex a epuizat potentialul de atractie ( a publicului n.r.), demnitatea spectatorului primeste o noua lovitura sub centura, cu acest film recompensat cu Palme d'Or: Un semnal dramatic al intoarcerii la barbarismul, individual sau colectiv, al constiintei noastre", scrie jurnalul Vaticanului.

In film "se vorbeste cu dezinvoltura despre fetusi ca si cum ar fi vorba de lucruri, de obiecte si nu de fiinte umane, chemati la viata si apoi martirizati, ucisi si aruncati la cosul de gunoi", conchide Osservatore, care critica "ritualurile macabre ale nebuniei umane", prezentate in film.