Desi rusul Vladimir Putin si francezul Nikolas Sarkozy au impus, in ultima saptamana, moda "bustului gol", in viata presedintilor vestimentatia joaca un rol nu mai putin important decat talentul lor politic. Despre culoarea cravatei, marimea costumului sau chiar a pantofilor, jurnalistii pot vorbi mult si cu patima.

Ceremonii de investire, intalniri cu studentii, summituri, vizite de lucru sau discursuri rostite cu diferite ocazii, mai mult sau mai putin oficiale - pentru fiecare situatie exista un dress-code.

Cea mai mica neconcordanta poate fi privita fie ca o stangacie, fie ca un indiciu despre starea de spirit a presedintelui in privinta respectivei intrevederi.

Garderoba actualilor lideri este uriasa mai ales daca presedinte este o femeie, scrie agentia Reuters. Fosta presedinta a Letoniei, Vaira Vike-Freiberg si-a scos la licitatie garderoba personala pentru a restitui o parte din cheltuielile efectuate de ea in timpul mandatului.

„Aproape tot salariul il cheltuiam pentru mine, pentru a nu parea penibila alaturi de Imparateasa Japoniei, de Regina Marii Britanii, de Regina Olandei, Beatrix, sau de orice alta Lady. Am considerat ca este de datoria mea ca, in calitate de reprezentant al Letoniei, sa ma infatisez intr-o lumina atragatoare si eu consider ca am procedat corect”, spune fostul sef al tarii.

Valoarea contrastului

In pofida regulilor destul de stricte, fiecare conducator are propriile preferinte in privinta hainelor. Despre presedintle Federatiei Ruse, Vladimir Putin, se vorbeste, de regula, ca despre un om destul de rezervat, dar numai in circumstante oficiale.

Parerile presedintelui si-au gasit reflectare si in stilul lui vestimentar. In Occident, noteaza sursa citata, s-au obisnuit sa-l vada pe Puitn in costum sever, de lucru, care contrasteaza puternic alaturi de „excentricii” lui colegi.

De exemplu, fostul premier italian Silvio Berlusconi prefera intotdeauna costume in culori deschise si cravate obligatoriu cu picatele albe. Elegant arata si fostul premier britanic, Tony Blair. Nu intamplator a primit propunerea de a-si incerca fortele in lumea modei, oferta respinsa, fireste, precizeaza Reuters.

La moda, lana sud-americana

Puloverul consacrat de Evo Morales
AP PHOTO

Liderii latino-americani fac, unii dintre ei, opinie separata in privinta hainelor. Greu de imaginat un Fidel Castro fara uniforma lui de culoare verde. De prestigiu a devenit si costumul sport al lui Hugo Chavez. Dar cel mai original s-a dovedit actualul presedinte al Boliviei, Evo Morales.

In timpul primului sau turneu prin lume, la toate sedintele foto cu liderii diferitelor state vizitate, Morales a aparut numai si numai in pulover cu dungi din lana de lama.

Puloverul a trezit un mare interes la Paris, Madrid si Beijing. Un om de afaceri a lansat deja o linie de pulovere „a la Morales”, care este foarte cautata.