De la infiintarea SMURD si pana acum a stat departe de politica. A dezvoltat medicina de urgenta in mai multe judete ale tarii, iar acum are de gand sa o ridice la standarde europene, in toata tara. Motivul este ca unele zone sunt „sub nota 2”, iar altele trec de nota 9 la acest capitol.

El spune ca numirea sa in functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii nu il va indeparta de medicina, ci il va ajuta sa-si puna in practica diferite proiecte. Va aduce 1.500 de ambulante, masini de consultatii la domiciliu si va incerca sa-i atraga pe rezidenti in aceasta specializare grea, la care multi renunta dupa primul an de practica.

EVZ: Acum doi ani ati declarat ca nu veti intra niciodata in politica. Cum se face ca ati acceptat functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii?

Raed Arafat: Daca cineva m-a cheamat sa fac treaba in acest domeniu, nu era normal sa refuz. Cunosc sistemul medical din interior si imi va fi usor sa implementez anumite proiecte. Nu voi face altceva decat sa-mi folosesc experienta in domeniu.

Sunt medici care s-au indepartat de meserie dupa ce au acceptat functii politice.

Nu fac parte din niciun partid si nici nu am vreo intentie sa parasesc medicina. Este o pozitie care imi va cere mult timp, dar in cateva zile ma voi intalni cu ministrul pentru a sti exact ce se vrea de la mine.

Sunt optimist si cred ca, in cateva luni, se vor vedea primele realizari. Practic, dintr-o pozitie consultativa, de presedinte al Comisiei de Medicina de Urgenta din Ministerul Sanatatii, am trecut intr-una de decizie.

Ce veti face din aceasta pozitie?

Deocamdata, sistemul SMURD este dezvoltat in zece judete. Va trebui sa-l implementam la nivel national. In urma licitatiilor facute, echipamentele au inceput sa soseasca din Germania, Italia, Cehia.

Vom avea in plus 1.500 de ambulante, dintre care 140 vor fi destinate echipelor SMURD. Tehnica moderna avem, dar ne mai lipsesc oamenii cu care ar trebui sa lucram. Este nevoie sa pregatim tineri pentru aceasta meserie.

La ce nivel este medicina de urgenta din Romania si la ce nivel doriti sa o aduceti?

Incepem sa ne indreptam catre un sistem profesionist, dar sunt diferente mari intre judete. Daca, in urma cu cativa ani, eram la nivelul anilor ‘70, acum suntem la nivel anului 2000.

Dati un calificativ medicinei de urgenta?

Nota de trecere, patru spre cinci.

Apreciati in mod deosebit sistemul medicinei de urgenta din Anglia, unde aceasta specialitate este veche. Cum este sistemul nostru comparativ cu al lor?

In Targu-Mures, Bucuresti, Timisoara, de exemplu, avem dotari ca ale lor. In schimb, nu avem la fel de multi si de buni specialisti.

Medicina de urgenta are reputatie de specialitate grea. Cati rezidenti o parasesc?

Nu sunt date clare: nu se stie cati renunta si cati folosesc aceasta specialitate drept trambulina pentru a ajunge in alta parte ori in alta tara.

Acum, rezidentiatul mai mult incurca, pentru ca nu le permite absolventilor de medicina sa-si aleaga exact ceea ce-si doresc. Nota hotaraste ce fel de medici vor deveni.

Totusi, noi trebuie sa selectionam oameni care vor aceasta meserie. Modul de pregatire trebuie si el modernizat. Pana acum, s-au ocupat de pregatirea rezidentilor oameni care nu au practicat aceasta specialitate: chirurgi, cardiologi, internisti. In fiecare spital judetean am avea nevoie de cel putin doi-trei medici pe tura cu aceasta specializare. La Targu-Mures exista cate cinci.

Cat timp veti aloca meseriei de medic si cat celei de subsecretar de stat?

In timpul saptamanii voi sta la Targu-Mures, iar in weekenduri voi veni la Bucuresti. Vor fi si multe deplasari in tara. Nu inseamna ca voi sta la birou si ma voi ocupa de hartii, pentru ca este mult de lucru in teren.

Ce importanta a avut faptul ca ati inceput cu SMURD la Targu-Mures?

Nu poti sa incepi un proiect-pilot intr-o metropola. Toate serviciille SMURD s-au infiintat in orase mici, unde este mai usor de controlat evolutia.

De ce ati ales sa faceti Facultatea de Medicina in Romania?

Am aplicat pentru mai multe facultati in Europa si aici am fost acceptat. Tot aici am putut sa practic medicina de urgenta, care este viata mea. Este un loc in care am reusit sa-mi fac treaba.

V-ati intemeiat aici o familie?

Nu, sunt singur. Nu as fi reusit atatea in medicina daca as fi avut o familie. Una ar fi fost in detrimentul celeilalte.

integral in EvZ