Constructiile si turismul sunt cei doi piloni ai economiei subterane din Bulgaria. Potrivit raportului anual al organizatiei americane Human Rights Observance, numai in Sofia au disparut anul trecut, in economia subterana, circa 2 miliarde de euro, iar sectorul constructiilor este considerat a fi 'gri sau negru' in proportie de 80%, relateaza publicatia bulgara Standart, consultat de Rompres.

Desi nu exista informatii oficiale in acest sens, lucrarile de constructie de pe litoralul Marii Negre produc cei mai multi bani negri. Acesta este motivul pentru care multi patroni nu se ingrijoreaza de faptul ca fluxul de turisti scade, iar hotele de patru sau cinci stele ofera camere la pretul de 7 pana la 10 euro, permitandu-si sa reduca tarifele in fiecare an.

Sute de hoteluri raman goale si isi asteapta cumparatorii, insa acestia nu apar niciodata. In mod curios, asta nu deranjeaza pe nimeni, iar constructiile continua sa apara intr-un ritm ametitor.

Explicatia este foarte simpla: cele mai importante persoane din cele doua sectoare - constructii si turism, sunt aceleasi care, de-a lungul anilor, au adunat averi importante din afaceri dubioase, se mentioneaza in raportul Human Rights Observance.

La inceputul anilor 90 au falimentat fostele intreprinderi de stat, in 1996 si 1997 au devalizat banci, iar mai tarziu au pus mana pe ce a mai ramas din privatizare.

integral in Romania Libera