Interviu HotNews.ro

Tokes profeteste disparitia UDMR, ''ultimul partid post-comunist din Romania''

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Sâmbătă, 25 august 2007, 0:00


Laszlo Tokes
Foto: AP

Episcopul reformat Laszlo Tokes sugereaza ca negocierile cu UDMR sunt in impas si ii ataca virulent pe liderii Uniunii, calificandu-i drept “corupti”, “oportunisti” si “demagogi”. In viziunea sa, UDMR este partid totalitar, “ultimul bastion comunist din Romania”.

“Suntem de rasul lumii ca un ungur, dupa 17 ani, nu are posibilitatea sa aleaga”, spune episcopul reformat, care se declara insa convins ca anul acesta o sa apara o alternativa politica si ca Uniunea Civica a Maghiarilor va reusi sa devina partid cu acte in regula.

Asculta fragmente din interviul cu Laszlo Tokes:

 • Tokes despre Basescu
 • Tokes despre UDMR si Ceausescu
 • Tokes: Suntem de rasul lumii


  [c:1:s]Reporter: Ati negociat cateva saptamani cu UDMR fara nici un rezultat. De ce?
  Laszlo Tokes: Eu nu as spune ca fara nici un rezultat. Scorul meciului conteza. Si pentru un scor trebuie sa lupti 90 de minute. Suntem spre sfarsitul meciului.

  Reporter: Si care e scorul?
  Laszlo Tokes: Cred ca, in tot cazul, noi stam la victorie.

  Reporter: Intrati pe listele UDMR?
  Laszlo Tokes: Noi inca din 2004 insistam asupra acestui dialog. Dansii au fost pe cai mari (traduce in ugureste). Noi stam pe o baza de principii. Pricipal este interesul comuinitatii maghiare.

  Reporter: Si interesul maghiar va trimite pe listele UDMR?
  Laszlo Tokes: Lista comuna nu este un scop in sine. Eu sunt de fapt un candidat independent sprijinit de 140 de mii de sustinatori.

  Reporter: Dar v-au sprijinit ca sa candidati independent, nu pe o lista.
  Laszlo Tokes: Da, da. Si aceasta este pozitia mea de pornire. Eu nu am nevoie de lista comuna. Nu este un scop in sine de a fi pe lista. Daca candidatura mea personala serveste mai mult si mai bine intereselor comune, atunci raman in aceasta calitate. Daca vom cadea la intelegere...

  [c:2:d]„UDMR este corumpat. Asa se spune?”

  Reporter: Dar unde sunteti acum cu negocierile? Ce trebuie sa mai faca UDMR ca sa intrati pe lista lor?
  Laszlo Tokes: Suntem inca la primul punct. Primul punct este unul principial. Al doilea, este despre lista. Negocierea se duce asupra problemelor principiale. Schimbul de regim in viata publica si politica a comunitatii maghiare. Care ar insemna, de exemplu, descentralizarea sistemului totalitar, unidpartid al UDMR. Introducerea pluralismului ori in cardrul UDMR, ori in afara lui.

  Reporter: Asta e o conditie. A doua?
  Laszlo Tokes: Eliminarea monopolului UDMR asupra distributiei fondurilor. Prin asta, UDMR este corumpat. Asa se spune?

  Reporter: Corupt.
  Laszlo Tokes: Ma refer la verb. A corumpa?

  Reporter: A corupe.
  Laszlo Tokes: (Vorbeste cu un grup de maghiari). Deci UDMR este corupt de puterea centrala oricare ar fi aceasta. Prin asigurarea monopolului distribuirii banesti, UDMR-ul este tinut in mana majoritatii politice.

  Reporter: Si ce garantii puteti obtine ca va fi eliminat acest monopol?
  Laszlo Tokes: Ei ar fi in stare sa semneze o declaratie oarecare, si cu asta basta. Dar nu ne dau nici o garantie.

  Reporter: Guvernul a stabilit data alegerilor europarlamentare: 25 noiembrie. A ramas foarte putin timp sa va decideti. Spre ce inclinati, sa intrati pe listele UDMR sau sa candidati ca independent chiar cu riscul ratarii accesului in Parlamentul European?
  Laszlo Tokes: Eu sunt candidat independent. Daca nu pun obstacole in calea candidaturii mele personale, acesta este punctul meu de pornire. Daca pe mine si pe sustinatorii mei ma vor convinge sa imi schimb pozitia, sa renunt la aceasta candidatura, care e in mana mea deja, atunci as fi in stare, pentru interesul comun al ungurilor, sa intru pe listele UDMR.

  Daca ar fi cu putinta sa ma convinga. Dar fara conditiile enumerate nici nu trecem la acest punct.

  „Suntem de rasul lumii”

  Reporter: As vrea sa facem lucuririle clare. Care sunt primele trei conditii?
  Laszlo Tokes: Schimbarea de regim in viata politica si publica a maghiarilor din Romania. UDMR-ul este ultimul partid postcomunist din Romania, dupa parerea mea. In conditiile unui unipartidism in cadrul comunitatii maghiare. Este de neacceptat. Suntem de rasul lumii ca un ungur, in cei 17 ani de la schimbari, nu are posibilitatea sa aleaga. Asta e de neacceptat.

  Reporter: Dar ceea ce va raspund liderii UDMR, este ca daca daca ungurul de rand are posibilitatea sa aleaga, in conditiile legii de acum, nici UDMR nici celalat partid maghiar care s-ar infiinta nu ar intra nici in Parlamentul romanesc, nici in cel de la Bruxelles. Si atunci? (n.r. pragul electoral este de 5%, in conditiile in care votul comunitatii maghiare totalizeaza maxim 7%).
  Laszlo Tokes: Asta e o demagogie. Inca de la inceput am avut un sistem interior de pluraritate. Am avut platformele interioare ale UDMR. Dar ei au facut o purificare brusca, au eliminat din partid aceste formatiuni numite platforme si au trecut inapoi la sistemul de partid totalitar. Si asta nu se poate accepta.

  Pe de alta parte, daca ar exista diferite formatiuni de partid, am gasi noi solutia sa ne unim, si la alegeri sa formam unitate electorala. In Slovacia, de exemplu, asa au facut partidele de acolo. Unitatea nu este un scop in sine, ci un mijloc pentru realizarea scopurilor noastre.

  „Formularile lui Traian Basescu sunt clare si corecte”

  Reporter: Faptul ca Trian Basescu ajuta prin declaratile sale publice reprezentantii radicalilor, si faptul ca critica UDMR si pledeaza pentru desfiintarea monopolului politic al UDMR, e bine sau e rau?
  Laszlo Tokes: Pe plan principial e bine si formularile domnului presedinte sunt clare si corecte, dar presupunem si banuim ca dansul are si scopuri ascunse.

  Reporter: Adica?
  Laszlo Tokes: Adica dezbinarea UDMR-ului.

  Reporter: Ati discutat cu Traian Basescu?
  Laszlo Tokes: Nu, nu l-am intalnit.

  Reporter: Cum comentati vizitele sale in Tinutul Secuiesc?
  Laszlo Tokes: Foarte pozitiv. Nici din cunostintele mele istorice, nici din experienta nu cunosc vreun politician roman care ar fi in stare sa-si schimbe atitudinea de baza atat de mult in favoarea maghiarilor ca dl presedinte Basescu. Ar putea fi si o motivatie de a dobandi popularitate.

  Dar care politician nu-si doreste popularitate? Secuii sunt obisnuiti cu ignoranta clasei politice romanesti, si cu aroganta clasei politice majoritare. Si cu asta nu se poate ajunge nicaieri. Ar trebui sa se creeze o atmosfera care ar facilita si ar face posibil dialogul intre partea romaneasca si partea maghiara.

  Clica domnului Marko Bela nu conlucreaza de fapt cu clasa politica romaneasca, ci este oportunista si se supune vointei majoritatii. Si cateodata, prin aceasta, reuseste uneori sa dobandeasca succese mai mici sau mai mari. Dar, de fapt, nu este partener egal cu politicienii romani.

  Reporter: Au fost voci care spuneau ca vizita lui Traian Basescu in Tinutul Secuiesc este o forma de sprijin pentru infiintarea unui nou partid care sa fie fidelizat ulterior, anexat presedintelui.
  Laszlo Tokes: E caraghios. Asa numitii radicali nu sunt in stare sa se supuna nici domnului Basescu, nici altora. Ce intentii are Basescu este un lucru...

  „Ar fi timpul sa trecel la solutiile cu caracter definitiv”

  Reporter: Ce intentii are?
  Laszlo Tokes: Cred ca si-a dat seama ca in Europa nu se poate duce mai departe o politica de omogenizare, monopartinica si nationalista care caracterizeaza politica romaneasca de 87 de ani incoace. Prin aceasta, niciodata nu s-a rezolvat nimic. Au fost ameliorari, au fost niste indulegnte catre unguri, dar niciodata nu s-a rezolvat absolut nimic.

  Ar fi timpul sa trecem la solutiile cu caracter definitiv si aceasta necesita un mediu nou.

  Reporter: Ce inseamna solutii cu caracter definitiv?
  Laszlo Tokes: De exemplu, sa stea la o masa rotunda reprezentatia romaneasca si cea maghiara din maghiara din Romania si sa se inteleaga in privinta problemelor comunitatii noastre. Tot la fel cu bisericile. Ar fi nevoie sa se excluda monopolul ortodox roman. Sa se stea la o masa rotunda cu bisericile minoritare si sa ne intelegem.

  Pana cand nu vor fi abordate acest probleme in acest fel, nu se vor aplana problemele minoritare.

  „Ar putea insemna sfarsitul carierei mele politice”

  Reporter: Daca nu veti ajunge la o intelegere cu UDMR, veti candida ca independent. In acest caz, riscul e ca intreaga comunitate maghiara sa nu fie reprezentata in Parlamentul European. Acceptati acest risc?

  Laszlo Tokes: Da. Nici in 89 nu am contat la succes. Vedeti, pana in anul acesta nu am candidat nici la sefie de partid, nu m-am angajat in mod direct in viata politica de partid, dar dupa 89 deste prima data cand am simtit obligativitatea de a ma angaja. Au intervenit si cei care ma sprijina. Si, la urma urmei, am luat o decizie foarte riscanta. Pentru ca asta ar putea insemna sfarsitul carierei mele pe plan politic.

  Reporter: Sau sfarsitul UDMR.
  Laszlo Tokes: Asta e alta chestie. Sfarsitul UDMR....UDMR, daca nu azi, manie o sa cada. Este insuportabil...

  „Am scapat de Ceausescu si am cazut in mana ungurilor nostri”

  Reporter: Vorbiti de Marko Bela ca de Nicolae Ceausescu.
  Laszlo Tokes: Nu numai. De nomenclatura udemerista. Noi am scapat de dictatura Ceausescu ca sa spun asa, in mod patetic, de subjugarea majoritara. Si acum am cazut in mainile ungurilor nostri. E chiar tragi-comic. De aceea, soarta UDMR- ului este pecetuluita. Prin aceste alegeri sau un an mai tarziu.

  Reporter: Nu inteleg ce aveti de negociat cu UDMR daca tot sunt atat de rai, cum ii descrieti. Cu oportunistii si coruptii din UDMR? Daca veti intra pe listele lor, asta ar insemna legitimarea UDMR si tradarea celor care va sustin.
  Laszlo Tokes: Este o exigenta din partea alegatorilor si din partea comunitatii, sa se creeze o unitate oarecare. Ca oamenii sunt atat de mult sub influenta UDMR-ului, acesti alegatori sunt socializati in comunism si pur si simplu prin monopolul UDMR nu au putut iesi din aceasta capcana a mostenirii trecutului.

  De aceea, trebuie sa ne conformam si noi alegatorilor, membrilor UDMR, ai comunitatii, si sa ii convingem. Este foarte greu de convis o parte a lor. Schimbarea in mentalitatea lor este un proces foarte indelungat de aceea nu putem exclude nici aceste negocieri si prin negocieri dorim sa le demonstram cine are dreptate.

  Reporter: Va fi inscris in aceasta toamna UCM-ul ca partid politic? (n.r. Uniunea Civica a Maghiarilor, una din platformele din UDMR)
  Laszlo Tokes: Eu nu sunt membru UCM, dar dupa cat stiu, va avea loc aceasta. Da. Cred ca da.
 • Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  405 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
   o schimbare binevenita (Sâmbătă, 25 august 2007, 19:05)

   Adrian P. [anonim]

   Orice alternativa pentru maghiarii din romania este binevenita. Am trecut recent prin judetele Harghita si Covasna , si zona respectiva are aceiasi dezvoltare economica din perioada 1996-2000. UDMR e de peste 7 ani la guvernare si nu a facut nimic pentru alegatorii sai. Patetic.
  • 0 (0 voturi)    
   partid etinic? (Sâmbătă, 25 august 2007, 19:48)

   bishop [anonim]

   unde in europa mai este vreun partid etnic? si la noi 2? de fapt... poate e mai bine: or sa se bata intre ele si n-o sa treaca niciunul pragul electoral. asa scapam de toti
  • 0 (0 voturi)    
   citind.. (Sâmbătă, 25 august 2007, 20:05)

   Mazeta [anonim]

   Nu cred ca era nevoie sa pastrati toate greselile de exprimare (de ex. comuinitatii, unidpartid, conteza etc.). Tokes s-a facut deja de mult de ras in probleme mult mai grave. Mai hilara e afirmatia din titlu: nu toate partidele din Romania sunt post-comuniste? si sa nu-mi ziceti ca partidele istorice continua ceva..
  • 0 (0 voturi)    
   alti jupuitori ai minoritatii (Sâmbătă, 25 august 2007, 20:53)

   a [anonim]

   Sunt saturat de UDMR, da nu asi dori sa cad nici in mana lui T?kes!
   Habar nu aveti ce dictatura a instaurat el in biserica reformata!!! De misca cineva un singur deget impotriva lui, a si disparut de pe scena bisericii!
   Cunosc multe cazuri socante din sanul bisericii reformate!
   Se inseala cine crede ca o alta grupare "reprezentativa" nu vrea tot binele lui!
  • 0 (0 voturi)    
   Domnilor e razboi! Sa bem! (Duminică, 26 august 2007, 0:41)

   d'Artagnan [anonim]

   In decembrie 1989 am propus prietenilor mei sa strangem bani ca sa-i facem lui Laszlo Tokes o statuie din aur in marime naturala. Sa nu uitam ca Revolutia din 1989 a inceput in fata casei sale. Bineinteles ca proiectul meu a esuat. Dar iata, dupa atata amar de vreme, Laszlo Tokes are ocazia sa revina. Avand si sustinere la cel mai inalt nivel. Verestoy, Hrebenciuc si Patriciu sunt suparati. Cele 5 procente ale UDMR se duc dracu'. Mie imi place. Hai noroc!
  • 0 (0 voturi)    
   bishop, esti total pe dinafara (Duminică, 26 august 2007, 5:19)

   Monica [anonim]

   Peste tot prin Europa exista partide etnice. Chiar si in articol se vorbeste de unul dintr-o alta tara.

   @A, hai sa aruncam cu noroi fara dovezi. Din seria *io-s un zeu, iar restul nu stie nimic*
  • 0 (0 voturi)    
   pentru bishop@2 (Duminică, 26 august 2007, 8:57)

   Lucian Enescu [anonim]

   De exemplu: in Bulgaria sunt doua, cel al minoritatii turce si cel al minoritatii rrome, ambele cu reprezentare in parlament. In Slovacia, Partidul Coalitiei Maghiare. In Belgia, celebrul Vlaams Belang. Pana si in Germania exista S?dschleswigscher W?hlerverband (SSW), partid care reprezinta minoritatile daneza si friziana. Si lista ar putea continua. Nu inteleg de ce unii vad asa o sperietoare in partidele constituite pe baze etnice. In fond, un partid nu este decat o asociatie care doreste sa reprezinte interesele unei parti a populatiei. Interzicerea partidelor etnice, asa cum doresc unii, nu numai ca ar fi antidemocratica, dar ar constitui un atentat impotriva unuia din drepturile fundamentale ale omului, si anume dreptul la asociere.
  • 0 (0 voturi)    
   saturatie (Duminică, 26 august 2007, 10:35)

   sandu [anonim]

   bai,nu vati saturat de atata prostie?de minciuna?de vorbe goale?noi chiar santem orbi, uitativa in jur cu atentie si o sa observati ca toti ne incalica . ce mai asteptam?
   am mai spuso nu prea mai avem conducatori cu sange si cu fruntea sus .pacat de potentialul nostru.daca nu ne trezim in curand o sa fie prea tarziu.
  • 0 (0 voturi)    
   Ultima solutie, alta revolutie. Hai, doua ! (Duminică, 26 august 2007, 16:39)

   Bascaliosul [anonim]

   Ultima solutie pentru a-i pune pe unguri cu botul ... acolo unde le este locul, din doua labe, este o REVOLUTIE ELECTORALA ROMANEASCA .
   Adica o prezenta masiva a romanilor la vot incat cele circa 670.000 de voturi ale UDMR sa cada sub pragul electoral (numarul este dupa alegerile din 2004, cand de altfel toate partidele parlamentare au obtinut voturi, cumulate, sub 50 % din nr inscrisilor).

   Cu alte cuvinte, "lotul" cu botul este aproape ...fix, numai prezenta minoritatii de etnie romaneasca este (mult mai) variabila si poate face ca ACELASI lot sa nu mai ajunga chiar la 6 % , deja cu 1 % (prea mult) peste pragul electoral doar pt ca prezenta variabila a votat dupa vreme ...cu tulburente.

   Cea mai linistita vreme poate veni o ploaie de voturi incat 670.000 sa devina 4% (hai, treca de la mine, 4 jumate % ) din cei prezenti la urne , adica etnografia romaneasca sa devina un folclor de 22 de ori mai mare.

   De ce maghiarii sa fie discriminati ? Adica de ce sa fie ei mai minoritari decat celelalte minoritati conlocuitoare? Constitutia ofera locul si pt lotul cu botul, incat in loc de 18 mandate ale minortitatilor in parlament, sa fie 19 (hai, las de la mine inca 1-2 locuri pt maghiari). Nu de alta, dar decat sa nu poata plange ma-sa ca vom avea un guvern format exclusiv de etnici romani, mai bine sa planga mama Omida ca nu mai beneficiaza in parlament de o majoritate de voturi ...minoritare pt un guvern majoreta, o suspendare, o lege a VU, o lege a majoritatii- Oo, ce vreme !

   Dar, cum o intemperie nu vine niciodata singura, maghiarii mai au o sansa de revolutie electorala, aproape si asta, ca sa nu spun aproape naturala.

   Aproape doua jumatati, aproape civice, apropiate, se botaeza de la sine cu numele de ALIANTA ELECTORALA care, nu mai are nevoie de pragul de 5 % ci -revolutie !- de 8 % .
   C-asa-i la aliante . Daca ne mai aliem si noi , cu prezenta, e ca doua revolutii intr-una si -de ce nu?-Hai, intruna !
  • 0 (0 voturi)    
   Antipeiorativ (Duminică, 26 august 2007, 23:59)

   Basca [anonim]

   Se observa faptul ca atunci cand e vorba de os , chiar si bascaliosu' are labe ... la bot (hai , las de la mine , laba in bot) . Cu alte cuvinte , cioacele promovate de glumetzu de sus arata cat de repede se ajunge cu "pumnu" in gura ungurilor . O asemenea "gandire" denota preocuparea asidua a majoritarului (fie el si bascalios) fata de problemele minoritarului . Facand parte din a doua categorie , ma indeamna si pe mine instinctu' sa-i transmit , ca democratzie este ...nu atunci cand pui pe cineva cu botu' pe labe , ci atunci cand acel cineva poate sta linistit cu "labele pe bot" ... chiar si la bascalie ...
  • 0 (0 voturi)    
   @10 Basca. Botos mai esti. (Luni, 27 august 2007, 1:04)

   Bascaliosul [anonim]

   Te dovedesti o specie aparte de antipeiorativ dupa cum esti dispus sa pui botul, impresionat de "problemele minoritarului", fara sa te arati in stare sa le nominalizezi sau sa le selectezi dintre cele atinse de mine, din cele care ar constitui o nedreptatire a minoritarilor amintiti, o discriminare, o nerespectare a regulilor sau principiior constitutionale, legale, democratice.

   Faptul ca am motive sa cred ca am luat-o destul peste bot nu semnifica deformarea adevarului si nici disponibilitatea pentru perpetuarea unor stari de fapt, realitati, repercusiuni, sfidari si alte practici ale politicii datului peste bot, incliusiv mutului lipsit de instrumentul contestarii, (ca sa vezi, tot o problema de bot).

   Tu faci bot, dar nu spui nimic concret. Nu pari in stare sa contesti cu argumente punctuale, in schimbi iti bagi botul fara sa realizezi ca zgomotul tau se aseamana cu gargara. Daca pari doar dispus sa-i pupi in bot pe cei care nu par sa lase botul mai moale, ai sanse sa descoperi niste asperitati si sa bati din buze inca un deceniu, cu ele umflate, dupa cum te si prezinti, de altfel.

   Ia laba, "neamule", daca tot esti asa ...botos !
  • 0 (0 voturi)    
   Romani (Luni, 27 august 2007, 11:30)

   un roman [anonim]

   In afara de Adrian P. nici unul nu ati vazut adevarata problema: Treceti numai prin judetele Harghita, Mures sa vedeti ca din punct de vedere economic sunt cu foarte multi ani in urma. Si de ce oare? Din aceeasi cauza pentru care noi restul am tot schimbat guverne in speranta ca ceva bun o sa se intample si in tara asta.

   Din pacate maghiarii din romania (cetateni romani de altfel) au ales sa aiba un singur partid care sa ii reprezinte si de asemeni nici un alt partid din romania nu si-a asumat responsabilitatea de a lucra pentru maghiari. Pentru treaba asta au fost sanctionati economic in primul rand. Au fost complet uitati de clasa politica si o sa fie uitati atat timp cit nu o sa incepa sa voteze altceva, orice, fie partid al maghiarilor sau parttid care vrea sa le reprezinte si interesele lor. La urma urmelor vrem cu totii cam acelasi lucru: sa nu mai fim ultima tara din europa si sa traim si noi un pic mai bine si poate sa nu ne mai vanda atatea gogosi ca ne-am saturat si ne este greata de la ele.

   O zi buna si politicieni de calitate va doresc :-)
  • 0 (0 voturi)    
   e de rasul ... (Luni, 27 august 2007, 20:44)

   mircea [anonim]

   E de rasul lumii, acum s-a dumirit popa: uniunea nu e partid! Au trecut 17 ani si s- a luminat.Acum i-a mai ramas o dilema :a fi sau a nu MAI fi in UE vreun partid etnic
  • 0 (0 voturi)    
   FARA CUVINTE (Marţi, 28 august 2007, 13:07)

   Dumy [anonim]

   de cite ori m-am uitat la figura acestui om ,am trait un sentiment de groaza.Atita rautate emana incit nu mai e nevoie sa-l asculti vorbind.

  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by