Imigrantii care doresc sa traiasca legal in Australia vor trebui sa treaca peste un „test de foc” pentru a putea obtine cetatanie in aceasta tara.

Guvernul australian a anuntat ca imigrantii vor fi nevoiti sa raspunda la o serie de intrebari referitoare la istoria, institutiile si cultura tarii adoptive, pentru a demonstra ca viitorii cetateni sunt fideli valorilor sociale australiene, relateaza BBC News.

Examenul, inspirat dupa modelul britanic, american sau canadian, are scopul de a stabili un echilibru intre "diversitate si integrarea corecta pe viitor". Potrivit ministrului australian al imigratiei, Kevin Andrews, imigrantii trebuie sa respecte valorile socale australiene, considerate de acesta ca fiind toleranta, solidaritate si egalitate intre sexe.

Noile teste urmeaza a fi introduse pana la sfarsitul anului, iar candidatii trebuie sa raspunda corect la minim 12 intrebari din cele 20 selectate dintr-un numar total de 200.

Testul va cuprinde si o evaluare a limbii engleze pentru viitorii cetateni, insa criticii sustin ca obligativitatea unui astfel de examen constituie o discriminare impotriva acelora care nu vorbesc aceasta limba.

Guvernul urmeaza sa publice o brosura pentru candidati in care sa le explice mentalitatile si modul de viata al poporului australian. Canidatii respinsi vor avea posibilitatea sa repete examenul.