Ion Iliescu a dat publicitatii duminica o scrisoare, in care afirma ca Petre Roman, premier in vara lui '90, a aprobat "masurile de eliberare" a Pietei Universitatii. Afirmatiile vin dupa ce rechizitoriul mineriadei il acuza pe fostul sef de stat ca a ordonat reprimarea pietei Universitatii in iunie '90.

Potrivit NewsIn, Ion Iliescu spune ca readucerea in discutie, la 17 ani de la evenimente, a vinovatilor ar reprezenta o intentie de razbunare a actualului presedinte al tarii, Traian Basescu, fata de cei care l-au suspendat in Parlament.

Ion Iliescu, senator PSD si presedinte de onoare al partidului, a dat publicitatii o scrisoare in care raspunde pe larg acuzatiilor din rechizitoriul care a fost intocmit de Parchetele Militare, in care se afirma ca reprimarea Pietei Universitatii din timpul mineriadei 13-15 iunie 1990 a fost ordonata de presedintele de atunci.

Iliescu este acuzat in dosarul mineriadei din 1990 ca, in calitate de presedinte al Romaniei, a luat decizia de reprimare a manifestantilor din Piata Universitatii si a coordonat actiunile de atunci. Procurorii militari au inceput urmarirea penala fata de Ion Iliescu, dar au finalizat doar partea din dosar referitoare la Mihai Chitac si ceilalti militari implicati in reprimarea demonstrantilor.

Partea din dosar privindu-l pe fostul sef al statului si ceilalti civili a fost transferata unei sectii civile a Parchetului ICCJ in urma unei decizii a Curtii Constitutionale care a decis ca procurorii militari nu pot cerceta cauze implicand civili.