Americanul Tyson Gay a castigat medalia de aur in cea mai asteptata finala a Mondialelor de atletism de la Osaka, Japonia, cea de 100 de metri. Gay, detinatorul celei mai bune performante anuale (9.84), l-a invins categoric pe detinatorul recordului mondial (9.77), jamaicanul Asafa Powell care a cucerit doar medalia de bronz.

Gay a fost cronometrat in 9.85, pe locul doi sosind Derrick Atkins, Bahamas (9.91). Powell a sosit in 9.96 secunde. Americanul va mai alerga pentru alte doua medalii, la 200 de metri si cu stafeta SUA in proba de 4x100 metri.

Asafa Powell a coborat de trei ori in cariera sub 9.8 secunde, dar nu a castigat nicio medalie de aur importanta. La mondialul din 2003 a fost descalificat in sferturile de finala iar in 2005 a absentat de la competitie. La Olimpiada din 2004 a incheiat pe locul 5.

Titlul mondial era detinut de americanul Justin Gatlin, absent de la actuala editie deoarece este suspendat pentru dopaj inca de anul trecut.

In proba de heptatlon, medalia de aur a fost cucerita de suedeza Carolina Kluft care a reusit un nou record european, acumuland 7.032 puncte. Precedentul record ii apartinea rusoaicei Larisa Nikitina si fusese stabilit in 1989.

Kluft a castigat al treilea titlu consecutiv, devansandu-le pe Liudmila Blonska (Ucraina) si pe Kelly Sotherton (Marea Britanie). Aceasta este a 18-a victorie consecutiva intr-un concurs de heptatlon pentru Kluft, care nu a mai fost invinsa din martie 2002.