Cotidianul cere scuze anticipat pentru orice eventuale inexactitati, inadvertente sau confuzii provocate de acest text, responsabilitatea pentru acestea apartinind in intregime surselor citate. Multumim pentru intelegere.

Conform unor surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, sursele care sustin ca Traian Basescu i-ar prefera pe Ioan Rus sau Cristian Diaconescu lui Mircea Geoana pentru functia de premier PSD nu prezinta, conform unor surse de toata increderea, nici o incredere.

Conform acelorasi surse, atit Rus, cit si Diaconescu neaga la rindul lor informatiile aparute in presa pe aceasta tema, acestia, conform altor surse, sustinind ca totul nu este decit o manipulare de presa avind drept scop distrugerea din interior a PSD.

Contactate de Cotidianul, sursele care „nu prezinta nici o incredere“ resping acuzatia sustinind, pe surse, ca, in cazul in care „sursele care au dorit sa-si pastreze anonimatul“ nu-si retrag afirmatiile, iau in calcul inclusiv demisia din partid.

Pentru a lamuri situatia, ziarul nostru a contactat din nou ieri dupa-amiaza „sursele demne de toata increderea“ care, sub presiunea acestei amenintari, ne-au confirmat ca, intr-adevar, Rus si Diaconescu nu ar fi negat informatiile aparute in presa, dar ca de fapt nici nu le-ar fi confirmat.

Pe de alta parte, conform unor surse citate de acestea, Geoana s-ar fi aratat ieri extrem de amuzat de cele vehiculate in presa, conform carora Basescu l-ar prefera in locul sau pe Rus sau pe Diaconescu, surse de la virful PSD dezvaluind, in exclusivitate pentru Cotidianul, ca, citez: „Mircea chiar a ris cu pofta“.

Si totusi, surse prezente ieri-dimineata la o intilnire secreta dintre sursele din anturajul unor lideri ai PSD si cele apropiate lui Mircea Geoana sustin ca intre acesta din urma si unii dintre vicepresedintii partidului ar fi intervenit in ultima vreme o usoara raceala.

Concret, spun sursele noastre, Geoana i-ar suspecta pe o parte dintre acestia, fara a-i numi insa, de faptul ca n-ar fi cu totul convinsi ca informatiile aparute in presa nu ar fi deloc credibile.

Acestia neaga insa, sustinind in schimb, conform surselor amintite anterior, ca e posibil ca liderul PSD sa fi interpretat gresit unele informatii vehiculate in presa, pozitia lor fiind in continuare cit se poate de clara: „Partidul trebuie sa-si urmeze neabatut calea pe care a pornit inca din 2005“.

Apele nu par insa la fel de limpezi si in tabara adversa, surse din preajma anturajului apropiat Palatului Cotroceni declarind ca, la auzul celor vehiculate de presa, actualul sef al statului ar fi facut, aseara tirziu, „o adevarata criza de nervi“ pe motiv ca, spun surse convergente, stirea ca l-ar prefera pe Rus sau pe Diaconescu in locul lui Geoana i-ar fi facut „un mare

deserviciu“. In plus, sustin sursele noastre, actualul locatar de la Cotroceni i-ar fi acuzat, intr-un cadru restrins, chiar pe liberali cum ca ar sta la originea acestei „lucraturi ordinare“, aluzie probabila la ministrul Lucrarilor Publice, Ludovic Orban.

Informatia pare intr-adevar credibila avind in vedere reactia prompta a acestuia din urma care, conform unor surse din PNL, a refuzat orice comentariu. Pozitia lui Orban avea sa fie intarita ieri-seara de catre surse liberale care pina la inchiderea editiei, in ciuda eforturilor noastre, nu au putut fi contactate.

Analistii politici cred ca toata aceasta intimplare trebuie tratata totusi cu maxima precautie. „E posibil sa-i prefere pe cei doi (Rus si Diaconescu - conform surselor), la fel de bine cum e posibil sa nu-i prefere“, ne-au declarat ieri analistii politici. In opinia acestora totul depinde de context.

„Situatia e complexa si, prin urmare, e nevoie de o analiza atenta a tuturor factorilor implicati. Sa nu ne pripim, asadar“, ne-a avertizat ieri unul dintre acestia, care, sub protectia anonimatului, a tinut sa completeze: „Daca ma intrebati pe mine, personal, sint convins ca domnul presedinte Traian Basescu va alege in final cea mai buna solutie“.