Orange Romania a lansat eurotarifele incepand cu 25 august 2007, cu cinci zile mai devreme decat data-limita stabilita de UE. Astfel, pentru apelurile catre orice tara din cadrul UE, tariful va fi de 0,49 euro pe minut, fara TVA, atat pentru apelurile locale, cat si pentru cele catre Romania.

Toti clientii Orange, posesori de abonamente sau de cartele PrePay (preplatite), au putut solicita noile tarife incepand cu 25 iulie, prin serviciile Self Care, Alege, Web Care sau prin Serviciul Clienti, dar au beneficiat de ele numai dupa 25 august 2007. Cei care isi doresc pastrarea vechilor optiuni tarifare sunt liberi sa faca acest lucru.

Restul tarifelor, pentru tarile din afara spatiului UE, au ramas momentan aceleasi, diferentiate, ca si pana acum, pe zone geografice. Reprezentantii Orange au spus ca este posibil ca si aceste tarife sa fie modificate in timp, insa pretul lor va scadea cu siguranta, nu va creste cum s-ar putea specula.

Vodafone a inceput ieri

Vodafone a fost compania care a facut prima „mutare” in acest sens, anuntand inca de pe 2 iulie ca va trece la noile tarife incepand cu 29 august.

Operatorul de telefonie mobila practica, incepand de ieri, un tarif de 0,65 dolari/minut, fara TVA (echivalentul a 0,48 euro/minut), pentru apelurile efectuate catre destinatii din Uniunea Europeana, indiferent daca clientul utilizeaza sau nu reteaua unui operator preferat Vodafone.

Anterior acestei decizii, tariful pentru apelurile efectuate varia de la 1,39 dolari/minut la 3,39 dolari/minut in functie de zona. Tarifele in roaming pentru statele care nu fac parte din zona 1 (UE plus alte cateva insule) au ramas neschimbate, potrivit operatorului.

Mai mult, clientii Vodafone pot alege in continuare optiunea Vodafone Passport, care aduce tarife mai avantajoase decat cele impuse de UE pentru apeluri efectuate cu o durata mai mare de doua minute.

Incepand cu 30 august, si utilizatorii Cosmote vor putea initia apeluri catre orice destinatie din Uniunea Europeana pentru 0,49 euro pe minut fara TVA si vor fi taxati cu 0,24 euro pe minut fara TVA pentru apelurile primite.

Zapp intarzie

Comisia Europeana a nominalizat in urma cu putina vreme Telemobil (Zapp) ca fiind singurul operator de telecomunicatii mobile din Romania care nu a notificat, pana la termenul-limita de 30 iulie, asupra modificarii tarifelor de roaming, in conformitate cu reglementarile comunitare.

Problema era ca Telemobil nu avea incheiate acorduri directe de roaming cu niciun operator din tarile membre UE. Prin urmare, compania a anuntat initial ca textul directivei nu se aplica in cazul serviciilor furnizate de Telemobil.

„Clientilor Telemobil li se va aplica insa in curand o noua oferta de tarife. Este o chestiune de cateva zile”, au declarat reprezentanti ai Telemobil.

Un articol de Adrian Popa

Integral in Evz