Saracia ii impinge la gesturi extreme pe locuitorii din Papua Noua Guinee, unde mai multe persoane bolnave de SIDA au fost ingropate de vii chiar de familiile lor, pentru ca nu mai aveau bani sa le intretina.

Potrivit reprezentantulului organizatiei umanitare, Margaret Marabe, oamenii le este teama ca se vor infecta si ei doar pentru ca stau cu cel infectat in casa, in conditiile in care nu mai au mijloacele necesare pentru a-i trata pe bolnavi, relateaza AFP.

Marabe, care a stat 5 luni intr-o zona rurala din aceasta tara, in cadrul unei campanii de prevenire a SIDA, a povestit ca a vazut cinci bolnavi de SIDA ingropati de vii. Unul dintre ei striga dupa ajutor, in timp ce rudele aruncau pe el pamant. Ea a adaugat ca satenii i-au spus ca aceasta practica este foarte raspandita.

Reprezentantul organizatiei Igat Hope a lansat un apel guvernului si organisnelor de prevenire pentru a lua masuri si in regiunile rurale, nu numai in orase.

Papua Noua Guinee, o tara cu circa 6 milioane de locuitori, se confrunta cu o propagare necontrolata a virusului HIV. Potrivit unui raport ONU recent, numarul persoanelor infectate a crescut cu 30% pe an din 1997. In 2005, circa 60.000 de persoane erau diagnosticate cu acest virus.