Intr-un comunicat dat publicitatii, KazMunayGaz a anuntat ca a semnat achizitionarea, de la Rompetrol Holding SA (Elvetia), a 75 de procente din compania Rompetrol Grup NV, cu sediul in Olanda. Potrivit comunicatului, valoarea Rompetrol Grup este apreciata la 3.616 milioane de dolari.

Rompetrol Holding va continua sa pastreze cele 25 de procente in Rompertrol Grup. KazMunayGaz va numi o majoritate a Consiliului de Administratie a Rompterol care "va reflecta noua structura a patronatului".

Dinu Patriciu, care "se bucura de intreaga incredere si sprijinul actionarilor", a fost numit Presedinte si Director General al companiei "pentru a asigura continuitatea viziunii si strategiei in conducerea firmei".

Vanzarea, care a fost semnata la Alma Ata pe 24 august, a fost rezultatul a sapte luni de negocieri private conduse de catre Energy Group, o filiala londoneza a firmei Morgan Stanley.

Tranzactia va trebui aprobata de catre Comisia Europeana si alte autoritati importante din domeniul concurentei, insa cei doi actionari "anticipeaza ca intelegerea lor va fi aprobata cu entuziasm".

KazMunayGaz si Rompetrol Hoding afirma ca tranzactia lor "respecta cerintele impuse si ca firma va contribui in mod semnificativ la securitatea rezervelor de energie europeana".

Potrivit documentului, tranzactia va fi in avantajul ambilor actionari. KazMunayGaz isi va dubla capacitatile de rafinare si isi va creste infrastructura de retail pe piata europeana, in timp ce Rompetrol isi asigura accesul pe termn lung la furnizorii de combustibil, lucru subliniat de Dinu Patriciu intr-o declaratie citata de KazMunaiGaz.

La randul sau, presedintele KazMunayGaz, Uzakbay Karabalin, a afirmat ca tranzactia "va construi un pod energetic intre resursele de petrol din Kazahstan si cererea continua pentru produse rafinate in Europa Centrala, de Est si cea Occidentala".