Concursurile pentru ocuparea posturilor la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) s-au dovedit un bun prilej de facut bani pentru angajatii acesteia. Ceea ce ar fi trebuit sa se intimple in patru luni, angajarea celor 5.000 de functionari APIA, a durat de fapt un an si jumatate.

Chiar daca asta a insemnat neacreditarea Agentiei si, in consecinta, incapacitatea absorbtiei fondurilor europene, conducerea Agentiei a tergiversat lucrurile cit mai mult cu putinta pentru a organiza cit mai multe concursuri. In acest fel, citiva functionari din APIA au facut parte din zeci de comisii si au incasat sume uriase de la stat pentru a chestiona candidatii.

„Am organizat multe concursuri pentru ca nu puteam aduna prea multi candidati la un loc, intrucit nu aveam sali destul de mari’’, a spus fostul director general al APIA Nicolae Sterghiu.

El a admis totusi ca au fost nenumarate cazuri in care a fost constituita o comisie de concurs chiar daca nu aveau candidati sau cazuri in care, pentru ocuparea unui singur post, s-a format o comisie de concurs, plus o comisie de contestatii. Astfel, pe 2 aprilie 2007 au fost constituite, la Bucuresti, patru comisii pentru cite un sef serviciu fiecare.

Problema este ca trei dintre aceste posturi nu s-au ocupat in aprilie si s-au mai constituit inca trei comisii pe 4 iunie. Acestor comisii le corespund tot atitea pentru contestatii. Aceasta ,,procedura’’ s-a repetat de mai multe ori, ajungindu-se ca anumiti angajati ai APIA sa faca parte din peste 60 de comisii.

In acest fel, in cursul acestui an s-au organizat concursuri non-stop, desi numarul posturilor disponibile a fost infim fata de cel de anul trecut. Astfel, daca in perioada februarie-octombrie 2006 au fost organizate noua concursuri si angajate 4.670 de persoane, din noiembrie 2006 si pina in iunie 2007, pentru a mai angaja numai 330 de persoane au mai fost organizate inca 19 concursuri.

„Uneori a fost participare proasta, nu au venit oameni la concurs si a trebuit sa organizam alte concursuri. Au mai si plecat 200 de oameni pentru inlocuirea carora s-au mai organizat citeva concursuri. Asta a fost’’, a spus Sterghiu, fost director general APIA.

De doua luni, acesta este directorul de audit al Agentiei, ceea ce inseamna ca verifica activitatea desfasurata de APIA in perioada in care el era director general.

Pentru ca miza consta in sume frumusele de la buget pe care le bagau in buzunar, angajatii APIA s-au batut pe participarile la concursuri. „Conducerea Agentiei se intilnea intr-un birou si stabilea cine va face parte din comisiile de concurs“, a marturisit Nicolae Sterghiu.

Astfel s-a ajuns ca printre „campionii“ participarilor in comisii sa se numere chiar directorii Agentiei. In acest fel, Nicolae Sterghiu a facut parte din 61 de comisii (22 in 2006 si 39 in 2007), iar Mariana Draghici, director general adjunct, a participat la 68 de comisii (26 in 2006 si 42 in 2007).

Mult mai modest este Marius Nechiti, fost director adjunct si actual director general, care a luat parte doar la 22 de comisii (9 in 2006 si 13 in 2007).

Foarte „activi“ au fost insa Doina Gradinaru, directorul de resurse umane, cu 61 de participari (20 in 2006 si 41 in 2007), Marian Poenaru, sef serviciu, cu 48 de comisii (8 in 2006 si 40 in 2007), Marian Grigore, director de management, cu 31 de participari (5 anul trecut si 26 anul acesta), dar si Claudia Corlatescu, jurist, cu 52 de participari (doua in 2006 si 50 in 2007).

Integral in Cotidianul