Economia locala de pe litoral este la un pas sa sara in aer. Companiile imobiliare, firmele de catering, unitatile de cazare, toate isi pun sperantele in milioanele de dolari pe care contingentul american intentioneaza sa le cheltuiasca pe servicii.

Prima lovitura a fost data de patronul singurului hotel din localitatea Mihail Kogalniceanu, Gheorghe Enache. Visul oricarui investitor din turism este sa aiba hotelul plin, turisti civilizati si plata asigurata.

Standarde de peste Ocean

Americanii nu se uita la bani cand este vorba de confortul propriu. Standardele de peste ocean au fost "importate" de la Kogalniceanu. Aer conditionat, produse alimentare de calitate si servicii de cinci stele. La precedentele aplicatii americane la malul marii, yancheii au ales cateva hoteluri din statiunea Mamaia pentru cazarea ofiterilor superiori.

Au platit totul, dar au solicitat confidentialitate maxima. Acest lucru se intampla si acum. Hotelierii se feresc sa dea relatii despre modul de viata al yankeilor.

Boom investitional

Beneficiind de o larga mediatizare, sosirea americanilor la Mihail Kogalniceanu a incins spiritele in domeniile imobiliar si hotelier. Peste noapte, terenul viran din zonele fostelor unitati militare a capatat valori de cateva zeci de ori mai mare decat pretul de pe piata.

Gheorghe Enache, patronul hotelului Emi, situat la intrarea in Kogalniceanu, intentioneaza sa investeasca sume mari de bani in crearea unor facilitati de lux pentru oaspetii de peste ocean. Unitatea de cazare va avea in cel mai scurt timp un nou pavilion, piscina si tot ceea ce ar face viata americanilor mai placuta la Constanta. Pretul unei camere depaseste putin un milion de lei vechi.

De asemenea, prestatorii de servicii ar face orice pentru obtinerea unui contract cu americanii. "Sunt bani multi la mijloc. Daca semnezi cu ei e ca si cum ti-ar pune Dumnezeu mana in cap", a declarat patronul unei firme de catering. De afaceri mari se pregatesc si investitorii din domeniul imobiliar.

Se stie ca armata americana cumpara terenurile din interiorul si vecinatatea bazelor militare, iar din acest motiv volumul tranzactiilor imobiliare din Constanta si Tulcea a scazut, in asteptarea "torentului" de dolari. Un muncitor necalificat poate castiga in baza americana cateva mii de dolari pe luna. Singurele conditii obligatorii sunt cunoasterea limbii engleze si seriozitatea.

Si cum o baza de marimea celei de la Kogalniceanu poate absorbi pana la o mie de locuri de munca, interesul oamenilor este mare.

Integral in Romania Libera