Pretul locuintelor a inceput sa scada accelerat pe pietele supraincalzite ale Europei, in replica la criza creditelor ipotecare cu risc ridicat din Statele Unite ale Americii, iar declinul ar putea cuprinde si Romania, anunta cotidianul britanic Telegraph.

Preturile locuintelor din Irlanda au inregistrat scaderi patru luni consecutiv, ca urmare a amplificarii impactului cresterii dobanzii de referinta din zona euro, iar "bubble-ul" (fenomen caracterizat printr-o crestere excesiva a preturilor, urmata de o prabusire brusca, n.r.) cu un caracter speculativ din regiunea statelor baltice a explodat.

In regiunea capitalei letone Riga, preturile locuintelor au scazut cu 3,5% in luna iunie, dupa ce coborasera deja cu 1% in mai.

Apartamentele din centrul vechi al orasului au ajuns pana la inceputul acestui an mai scumpe decat cele din Berlin, pe fondul tranzactiilor cu caracter speculativ, multe realizate in baza unor credite ipotecare in euro, franci elvetieni si yeni, care ar putea crea conditiile pentru un dezastru daca moneda letona s-ar deprecia neasteptat.

Aceasta ipoteza nu este exclusa, avand in vedere deficitul de cont curent foarte ridicat al tarii, care a ajuns la 26% din Produsul Intern Brut (PIB).

Acelasi boom a fost inregistrat si in Romania, Bulgaria, Croatia si Rusia, si pare sa fi atins apogeul. Danske Bank a avertizat ca un "bubble urias" a cuprins o mare parte a Europei de Est, care aminteste de situatia din Asia de Est inregistrata inainte de criza din anul 1997.

Integral in Banii Nostri

de Adina Blaj