Proiectul legii investitiilor va ajunge in luna noiembrie pe masa guvernului, dupa ce tentativa de promovare a actului normativ din 2005, cu revenire in 2006, a esuat. Noutatea absoluta a propunerii este ca statul va gira investitiile mari prin intermediul unui contract ferm.

Un alt proiect care va fi discutat luna viitoare la guvern este cel de modificare a Legii achizitiilor publice. Statul va fi garantul investititiilor de peste un milion de euro, prin intermediul unui contract clar intre investitor si autoritatea publica locala, reiese din proiectul legii investitiilor.

Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), a detaliat ieri procedurile care se vor aplica in acest caz. “Cele doua parti vor fi asistate de un corp tehnic, care este componenta a unui grup interministerial.

Corpul va hotari acordarea unei facilitati pentru investitor in limitele legii ajutorului de stat, astfel ca investitorul are garantia ca nu exista in contract elemente care vor fi gresit interpretate”, a explicat Ciocanea mecanismul.

Printre facilitatile care ar putea fi acordate investitorilor se numara scutirea de taxe si impozite pe o perioada de cinci ani, asigurarea utilitatilor si acordarea unor terenuri pentru realizarea de investitii. Proiectul va ajunge la guvern in forma prezentata de seful DAE abia in noiembrie, dupa ce anul trecut nu a reusit sa fie adoptat. Prima initiativa in acest sens a fost prezentata Executivului in 2005.

Plafon marit pentru achizitiile publice

Adrian Ciocanea a mai precizat ieri ca modificarea Legii achizitiilor publice va fi discutata de guvern in luna septembrie. Una dintre schimbarile propuse este ridicarea pragului de aplicare a procedurilor de cerere si oferta de la 40.000 de euro la 75.000 de euro.

“Plafoanele sunt in concordanta cu normele europene, unde este stabilit un plafon de 172.000 euro pentru furnizarea de bunuri si servicii si 249.000 de euro pentru lucrari”, a declarat seful DAE. Alte modificari ale legii vizeaza simplificarea sistemului de depunere si rezolvare a contestatiilor.

Astfel, contestatarii vor fi obligati sa depuna o copie a contestatiei la autoritatile publice pentru a evita situatiile in care acestea nu sunt instiintate de contestatii.

Integral in Gardianul

de Simona Simionescu