Curierul National

Noua metodologie de calcul al indicilor a debutat ieri

de     Curierul National
Marţi, 28 august 2007, 0:00Toti indicii bursieri au inceput, de ieri, sa se calculeze dupa noua metodologie. Aceasta reflecta miscarile preturilor actiunilor si se efectueaza tinand cont de marimea pachetului tranzactionabil si da investitorilor o imagine mai clara a evolutiei pietei, se arata in raportul transmis de BVB.

Pentru a evidentia cateva neajunsuri ale vechii metode de calcul, in raport se dau ca exemplu situatiile cand aveau loc ajustari operationale de pret, cand o companie urma sa acorde actiuni gratuite. Pentru protectia indicelui de influentele artificiale, se impunea scoaterea temporara din cosul indicelui a simbolului respectivului emitent la ridicarea limitei de variatie a pretului de +/- 15%.

Conform noii metodologii, ajustarile operationale se implementeaza tehnic, prin intermediul unui factor de corectie de pret, fara ca aceasta operatiune sa presupuna scoaterea temporara a simbolului din calculul indicelui.

Pentru ca noul indice sa reflecte intr-un mod cat mai fidel evolutia pietei, au fost introduse in formula de calcul factori de ponderare (de free float si de reprezentare) si factorul corectie. In acest mod, niciun simbol prezent in structura indicelui nu va depasi 20% din capitalizarea totala a cosurilor.
Integral in Curierul National

de Catalina Sandu


48 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version