Comitetul Executiv National al Partidului Social Democrat a votat in favoarea depunerii unei motiuni de cenzura impotriva actualei formule guvernamentale. Documentul va fi prezentat in Parlament in prima saptamana a lunii septembrie, la deschiderea stagiunii legislative.

Vicepresedintele social-democrat Cristian Diaconescu este unul dintre liderii pesedisti aflati, conform presei bucurestene, in cartile Presedintiei pentru cazul in care motiunea trece iar seful statului va fi pus in situatia sa numeasca un nou premier. Un interviu acordat de liderul PSD postului de radio Deutsche Welle si prezentat in avanpremiera de HotNews.ro.

Deutsche Welle: Cristian Diaconescu premier? Cotrocenii ar fi avansat mai multe nume din PSD, inclusiv pe al dumneavoastra.

Cristian Diaconescu: „In primul rand, nu am certitudinea ca acest lucru s-a intamplat. Se discuta pe surse, in aceste zile, dar la nivelul conducerii PSD, in mod oficial, nu s-a primit nici un mesaj. Se naste o stare de confuzie, de incertitudine si de suspiciune - in ambele tabere. Rolul presedintelui va aparea dupa ce, eventual, motiunea de cenzura va trece.

In conditiile in care Partidul Social Democrat si-ar asuma guvernarea, intr-o forma sau alta, prim ministru ar fi cu siguranta Mircea Geoana”.

Deutsche Welle: Ce ne asteaspta in aceasta toamna? Alegeri anticipate sau un alt Executiv?

Cristian Diaconescu: „Este greu de spus in acest moment. Daca toate partidele care au atacat Guvernul intr-o forma sau alta raman consecvente in legatura cu pozitia fata de structura guvernamentala condusa de Calin Popescu Tariceanu, atunci motiunea de cenzura va trece, Guvernul va trebui sa plece si, sigur, se deschid cele doua optiuni fundamentale.

Dincolo de faptul ca e dificil de gasit un prim-ministru care sa se prezinte in fata Parlamentului doar pentru a spune ca nu poate face Guvern, nu cred ca exista nici un interes foarte mare din partea parlamentarilor de a invalida diverse propuneri de Guvern.”

Deutsche Welle: Un guvern tehnocrat?

Cristian Diaconescu: „Nu cred ca un guvern fara coloratura politica - sau fara pretinsa coloratura politica - ar putea fi solutia in acest moment. Este nevoie de un sprijin solid din partea partidelor politice si, mai ales, este nevoie de un proiect politic pe care noul Guvern sa-si poata stabili demersurile.

Este greu de spus ca o persoana cu un profil mai mult sau mai putin neutru va putea sa mobilizeze responsabilitatea partidelor politice. Deci nu cred intr-o varianta tehnocrata fara nici un fel de acoperire politica.”

Deutsche Welle: Dilema verii politice romanesti: este PSD la guvernare sau in opozitie?

Cristian Diaconescu: „Motiunea de cenzura, pentru a simplifica lucrurile, are si acest rol, de a delimita clar, fara nici o posibilitate de interpretare, faptul ca Partidul Social Democrat se afla in opozitie fata de actualul Guvern”.

Deutsche Welle: Sa acceptam ca se va opta pentru formarea unui nou Guvern, fara alegeri anticipate. Cine ar risca erodarea, in aceste luni ramase din actualul ciclu electoral?

Cristian Diaconescu: „Este un paradox romanesc aproape inexplicabil si, cred, fara precedent. Pe de o parte, in Romania, toate partidele politice doresc sa fie in opozitie. Aproape nimeni nu doreste sa se asocieze la actul guvernarii.

In al doilea rand: practic, toate partidele politice, la un moment dat, au votat o motiune, inclusiv cele de la putere; inclusiv Partidul National Liberal sau UDMR - unii dintre reprezentantii lor in Parlament - au votat motiunea impotriva ministrului Justitie de la acea data, Monica Macovei.

Este o atitudine resentimentara fata de actul de guvernare, tocmai pentru ca cineva sa nu se asocieze cu o mostenire negativa. Dar lucrurile nu pot merge asa. Guvernarea este o obligatie pentru partidele politice, nu un drept.”

Deutsche Welle: Si, iata: PSD isi asuma, asadar, acest risc. Cu cine refuzati sa dialogati, dintre actorii prezenti acum pe scena politica romaneasca?

Cristian Diaconescu: „Nu respingem dialogul si sprijinul parlamentar in legatura cu nici un partid. S-au mai facut astfel de greseli in trecut si aceste greseli s-au decontat. Din punct de vedere al aliantelor, al coalitiilor, nu suntem dispusi sa facem aliante cu nici un fel de partid.

Sprijinirea unui Guvern minoritar, la un moment dat, sau a unei platforme politice de guvernare, poate fi discutata si negociata cu oricine. Mai ales a unei platforme de guvernare PSD. Ar fi aberant sa depunem o motiune nefiind in stare sa spunem ce facem dupa aceea.

Este foarte clar ca atunci cand esti nemultumit de activitatea unui Guvern si reusesti prin votul din Parlament sa inlaturi acel Guvern de la putere, este normal sa ai posibilitatea sa oferi ceva in loc. Iar aceste optiuni nu pot fi decat optiuni de guvernare. In locul unei motiuni de cenzura nu poti sa prezinti motiuni de opozitie.”

Deutsche Welle: PD are resentimente fata de o anumita parte a PSD, fara de care ar accepta sa faca echipa cu partidul dumneavoastra.

Cristian Diaconescu: „Asteptarile unor alte formatiuni politice sau ale unor personalitati politice in legatura cu cooperarea pe bucati cu partidele care se afla, acum, in spectrul parlamentar este demagogie. Nimeni nu-si poate inchipui ca se poate genera un astfel de proces.

Pe de alta parte, este nevoie sa gasim cai de comunicare si dialog intre partide, indiferent de resentimentele sau, ma rog, de conceptul propagandistic care, la un moment dat, a stat la baza construirii Aliantei DA - anti-pesedismul. Aliante, coalitii vor functiona in Romania, in urmatorii 20 de ani.

Si cred ca pentru democratie in Romania este bine sa invatam sa functionam cu guverne minoritare mult timp de acum incolo. Nu-mi inchipui ca vom putea sa mai avem Guverne formate monocolor peste 51%”.

Puteti asculta interviul cu Cristian Diaconescu in cadrul programului in limba romana al postului de radio Deutsche Welle, transmis, marti, intre orele 13 si 15, la Bucuresti, pe frecventa 88,5 FM sau, online, pe site-ul Deutsche Welle