CNSAS a dat, marti, doua verdicte potrivit carora mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu si academicianul Constantin Balaceanu- Stolnici ar fi facut politie politica, relateaza NewsIn.

Pe masa CNSAS se mai afla dosarele lui Bartolomeu Anania (mitropolitul Clujului), Andrei Andreicut (episcop de Alba), Gherasim (episcopul Ramnicului) si Teodosie (arhiepiscopul Tomisului), ierarhi care au recunoscut colaborarea si au angajament.

Surse din Colegiul CNSAS au declarat ca arhiepiscopul Pimen, al Sucevei si Radautilor, are dosar de Securitate, urmand ca saptamana viitoare sa fie chemat la audieri. Luni vor fi chemati la audieri si Andrei Andreicut, arhiepiscopul Albei, Calinic Argatu, episcopul de Arges si Timotei, episcop de Arad.

Sa mai spunem ca toate aceste dosare sunt vechi, de la SRI si SIE nu s-a primit nimic nou, nici macar dupa cererea facuta imediat dupa moartea patrirhului Teoctist.

Printre prelatii care candideaza la functia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane exista si persoane care au colaborat cu Securitatea, afirma Mircea Dinescu, membru al CNSAS, inainte de inceputul sedintei de marti a Consiliului, care a analizat dosarele inaltilor preoti.

Dinescu a afirmat ca "exista cel putin 3-4 prelati despre care se stie ca au colaborat cu Securitatea" si ca printre cei vizati se numara si persoane care candideaza la functia de sef al BOR.

Potrivit declaratiilor facute de Mircea Dinescu, unora dintre prelatii care au fost colaboratori ai serviciilor de informatii "li s-au ars dosarele pentru a fi conspirati pe 23 decembrie 1989", iar Securitatea "le-a mai periat o data in 1990". Mircea Dinescu a spus ca s-ar putea sa nu existe cvorum la sedinta privind studierea dosarelor inaltilor prelati.

"Biserica noastra avea sansa sa elimine orice suspiciune legata de colaborarea cu Securitatea", a declarat Dinescu, adaugand ca "noi nu putem sa-i schimbam din functie ca pe politicieni, dar la ei ramane sa-i bata Dumnezeu sau enoriasii. Sansa lor este sa se retraga la manastire".

Verificarile CNSAS, au fost initiate la cererea societatii civile si preced alegerile pentru noul Patriarh, ce vor avea loc pe 12 septembrie.