Comisia parlamentara de Cod electoral a decis, marti, sa-si insuseasca proiectul Pro Democratia pivind introducerea votului uninominal. Proiectul urmeaza sa fie trimis Senatului iar parlamentarii vor depune intre timp amendamentele. Decizia a fost luata cu majoritate de zece voturi si doua abtineri apartinand parlamentarilor PRM.

Sedinta Comisiei a debutat cu demisia din acest for a social-democratului Anghel Stanciu, care a protestat astfel fata de proiectul Asociatiei Pro Democratia.

Odata cu insusirea proiectului APD, comisia a dat si un vot de respingere in bloc a celorlalte propuneri legislative care vizau modificarea sistemului electoral. Printre acestea figura si propunerea PSD de introducere a votului uninominal pur pentru alegerea Senatului si a votului mixt pentru alegerea Camerei Deputatilor.

Initiativa legislativa a APD prevede ca alegerea senatorilor si deputatilor sa se faca in sistem uninominal mixt prin compensare, mandatele urmand sa fie redistribuite candidatilor care au obtinut locurile doi si trei in colegiile uninominale, in functie de ponderea partidelor la nivel national.

Proiectul mai prevede ca, in cazul in care un partid obtine jumatate plus unu din colegiile uninominale, atunci redistribuirea se va face pe liste de partid, pe o asa-numita lista de rezerva.